Прокуратура АРК підозрює обвинувача у справі Бекірова у держзраді / фото УНІАН

Прокуратура Автономної Республіки Крим підозрює обвинувача у справі кримськотатарського активіста Едема Бекірова у державній зраді.

Про це повідомляється в Telegram-каналі "Прокуратура АРК".

"Сьогодні окупаційний "Верховний суд Республіки Крим" продовжив строк тримання під вартою кримськотатарському активісту Едему Бекірову до 11 жовтня 2019 року.

Відео дня

Сторону обвинувачення в цьому процесі представляла "прокурор" Діляра Аметова. До відома, прокуратура АР Крим підозрює Діляру Аметову в державній зраді (ст. 111 КК України) та її участь в незаконному переслідуванні Едема Бекирова додаткове тому підтвердження", - йдеться у повідомленні.

Читайте також"Суд" у Криму продовжив арешт тяжкохворого активіста Бекірова

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його звинувачують у зберіганні, розповсюдженні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста і адвокати неодноразово заявляли про погіршення стану його здоров'я.

Європейський суд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно перевести Бекірова до лікарні, а також забезпечити його медичне обстеження.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, які були надані під час слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував тоді, коли нібито «передавав вибухівку і боєприпаси».

23 липня адвокат заявив, що «суддя» Олександр Вороний направив кримінальну справу стосовно Бекірова для розгляду по суті до «Красноперекопського районного суду Криму», який розташований за 123 кілометри від Сімферополя, де утримують активіста.

Ладін назвав таке рішення абсурдним, а доводи суду неспроможними, і заявив, що захист вже оскаржила рішення. Він також зазначив, що питання територіальної підсудності в даному випадку є принциповим, оскільки безпосередньо загрожує здоров'ю і життю Бекірова.

30 липня Бекіров заявив, що оголосить голодування, якщо його спробують перевести до Красноперекопська.