Гримчак підозрюється у шахрайстві / фото УНІАН

Адвокат Тетяна Матяш заявляє, що сторона обвинувачення клопотатиме в суді про обрання заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрію Гримчаку та його помічнику запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою «максимальної» суми судової застави.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила журналістам у Києві з посиланням на розмову зі старшим групи прокурорів у справі.

Читайте такожЗатримання урядовця Юрія Гримчака: хронологія подій (відео)

Відео дня

«Отримавши клопотання (про обрання запобіжного заходу – УНІАН), ми побачимо принаймні, чи це буде в Києві розглядатись, чи в Чернігові. Попередньо – це буде Деснянський районний суд міста Чернігова. Вони змінили підслідність та передали справу на розгляд СБУ у Чернігівській області, які безпосередньо знаходяться в Деснянському районі міста Чернігова. Відповідно, за вимогами КПК клопотання розглядається за місцем знаходження слідчого органу», - пояснила адвокат.

Матяш очікує, що сьогодні підозрюваним буде вручено клопотання про обрання запобіжного заходу.

«Старший групи прокурорів казав, що його особисте бачення – це найбільш жорсткий запобіжний захід, це тримання під вартою із максимальною заставою, яку тільки можна вигадати. Без застави не можна виносити запобіжний захід, особливо у справах, де немає насильницьких дій», - заявила вона.

Як сказала Матяш, сторона захисту в суді буде наполягати на обранні запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

При цьому вона стверджує, що затримання Гримчака було безпідставним.

Читайте такожЗатримання Гримчака на хабарі: СБУ оприлюднила відео із пачками грошей

Як повідомляв УНІАН, 14 серпня правоохоронці затримали Гримчака і його помічника під час одержання хабара.

"Затримані вимагали хабар на суму 1,1 млн доларів США від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Під час одержання частини коштів у розмірі 480 тис. дол. вони були затримані "на гарячому", - повідомили в СБУ.

15 серпня Гримчаку та його помічнику було повідомлено про підозру. У Національному антикорупційному бюро України заявили: "15 серпня повідомлено про підозру затриманим напередодні заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, а також його "помічнику". Правова кваліфікація дій вказаних осіб - ч. 4 ст. 190 КК України. За даними слідства, ці особи шляхом обману заволоділи чужим майном - грошовими коштами - в особливо великому розмірі. Їх було викрито та затримано одразу після одержання частини неправомірної вигоди 14 серпня, яку було вилучено під час здійснених обшуків".

Згідно з ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою), це правопорушення карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.