Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі заявили, що питання повернення Росією трьох кораблів ВМС України на рівні глав держав не обговорювалось.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Ні, це питання не порушувалось», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, чи обговорювали президенти України та Росії під час переговорів повернення українських кораблів.

Відео дня

На уточнююче запитання, які умови повернення Україні двох бронекатерів і буксира, він сказав: «Не готовий обговорювати зараз із вами цю тему».

«Цю тему, ймовірно, в рамках тих контактів, які мають місце між Москвою та Києвом, - має бути порушено. Коли це питання буде порушено, воно буде розглянуто», - підкреслив Пєсков.

Читайте такожЗвільнений з полону командир Гриценко заявивши, що доповідав командуванню про напад росіян на українські кораблі

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня в МЗС РФ заявили, що передані Росією пропозиції про повернення захоплених кораблів у силі, відповідь за Україною.

«Ми говорили про ці умови», - сказала офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова, відповідаючи на запитання, коли і за яких умов Росія поверне захоплені кораблі в нейтральних водах Чорного моря.

При цьому вона послалася на ноту МЗС Росії, передану Україні.

За її словами, їй невідомо про нові умови повернення кораблів ВМСУ.

«Ми процедуру (повернення кораблів - УНІАН) описували, відправивши офіційну ноту українській стороні. Там описано технічні можливості як це можна зробити», - сказала вона.

Захарова повідомила, що полонені моряки були передані Україні згідно з умовами, описаними в цій ноті, оскільки уповноважена України з прав людини зробила відповідне поручительство.

Захарова наголосила, що процедуру повернення кораблів «прописано офіційно і передано українській стороні».

Зокрема, в ноті МЗС РФ від кінця червня цього року на адресу України зазначено: «Українській стороні пропонується надати відповідно до кримінально-процесуального законодавства РФ письмові гарантії участі кожного з 24 українських моряків після їх звільнення з-під варти в попередньому та судовому слідстві, а також письмові гарантії збереження речових доказів - військово-морських кораблів «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» після їх передачі на відповідальне зберігання українській стороні до винесення судового рішення».