'Мінськ 3?': Кучма повідомив про підготовку підписання лідерами 'Нормандської четвірки' нової угоди

Представник України у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма заявляє, що лідери "нормандської четвірки" готуються підписати документи на зустрічі, проведення якої очікується найближчим часом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кучма повідомив журналістам.

Читайте такожВирішення проблеми кордону на Донбасі має бути поступовим – Кучма

Відео дня

Зокрема, його запитали, чи готується до підписання нова угода - так званий "Мінськ-3".

"Мінськ-3? Дійсно, радники готують рішення, які вони (лідери України, Франції, Німеччини та Росії) повинні там підписати. Я маю на увазі "нормандську четвірку", - сказав Кучма.

Він нагадав, що остання зустріч лідерів країн "нормандського формату" відбулася у жовтні 2016 року.

"Вони повинні дійсно відповісти всьому світові, в першу чергу українцям, що вони зробили після останньої зустрічі, яка була в жовтні 2016 року. Стільки часу пройшло, якщо ви, хлопці, взялись, то дайте відповідь, бо вони скинули на Тристоронню контактну групу - ми не маємо права приймати рішення. Рішення приймають уряди, парламенти", - зазначив Кучма.

При цьому він сказав, що президент України Володимир Зеленський не погодиться на особливий статус для Донбасу: "Особливий статус з тими повноваженнями, які ставляться сьогодні, що практично це у нас Україна - не унітарна держава, а якась чи конфедерація, чи федерація з пропозицією Конституцію змінити, вибачте, це не крок для України".

Кучма заявив, що його особиста пропозиція стосується того, що не можна здати жодного шматка української землі.

Також він сказав, що Зеленський не погодиться на масову амністію на Донбасі.

"В тому вигляді, який пропонується, - ні, бо масової амністії не може бути. Амністію повинна пройти кожна людина, і амністії не повинні підлягати ті люди, на руках яких кров. Ось позиція України", - наголосив Кучма.

Він зауважив, що можна розглядати проект закону про амністію і з застереженнями його ухвалювати.

"Але там повинні знати, що масової амністії не буває у світі", - підсумував Кучма.