Юрій Луценко / Фото прес-служби

Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв’ю Радіо НВ висловив своє ставлення до ситуації зі скандалом, пов’язаним із екс-віце-президентом США Джо Байденом та його сином Хантером. На його думку, Байден-старший і Байден-молодший на території України не порушували українські закони. Втім, переконаний Луценко, є багато підстав вважати, що, ймовірно, були порушені закони США.

«Україна не може ініціювати справу проти Байденів — у нас немає на це юрисдикції. Проте, якщо Америка порушить таку справу, то Україна, безумовно, в рамках міжнародної угоди надасть правову допомогу», - заявив Луценко.

На думку Луценка, чим швидше ця справа перейде з рук і з вуст політиків «до рук і паперів правоохоронних органів обох країн», тим краще буде для встановлення істини, а також для американо-українських відносин.

Колишній Генпрокурор переконаний, що сьогодні все в руках американської правоохоронної системи: якщо там бачать ймовірні проблеми в діях своїх громадян, то мають порушити справу і звертатися до України за встановленою міжнародними угодами правовою допомогою. Вона можлива в двох варіантах: запитання-відповіді на правову допомогу або створення спільної слідчої групи.

«Швидший варіант — спільна слідча група… Ця справа, якщо вона буде ініційована в США, звичайно, може рухатися», - впевнений Луценко.

При цьому він наголосив: якщо Україна ініціює цю справу, «не дай Боже, у себе — це означає, що ми, наперед знаючи про відсутність своєї юрисдикції, просто беремося за те, що виконати не можна. В результаті, станемо ворогами обох сторін».

Луценко також розкрив подробиці своєї зустрічі із адвокатом президента США Рудольфом Джуліані, яка відбулася у січні 2018 року. За його словами, він погодився на цю зустріч, бо бачив у ній єдиний шлях добитися спільного слідства над грошима «злочинного угрупування Януковича, величезна частина з яких, знаходиться у США».

Відповідно до твердження Луценка, він дізнавався у Джуліані, «в які двері можна стукати», аби спільно з американськими органами заарештувати 7 млрд доларів — суму, на яку урядом Януковича були розміщені українські облігації зовнішньої позики із зобов’язанням по виплаті одному з хедж-фондів США.

Він також сказав, що під час зустрічі вони в тому числі обговорювали справу компанії Burisma, з якою пов’язаний син головного опонента Дональда Трампа на виборах в США 2020 року Джо Байдена.