Метою ухвалення законопроекту є правове врегулювання відносин щодо користування надрами \ фото УНІАН

Верховна Рада схвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину».

Читайте такожЗеленський підписав указ про невідкладні заходи в українській економіці

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2240 у першому читанні проголосували 342 депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

«Вводиться єдиний спеціальний дозвіл на розвідку терміном на 5 років на ділянки до 10 га. Також врегулюється земельне питання доступу до покладів бурштину шляхом встановлення правила земельного сервітуту. Вводиться сувора відповідальність за недотримання вимог рекультивації. Також вводяться кримінальна відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин і адміністративна відповідальність за порушення встановлених вимог щодо видобутку копалин», - повідомив, доповідаючи по законопроекту, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою ухвалення законопроекту є правове врегулювання відносин щодо користування надрами з метою видобутку бурштину, припинення незаконного видобутку бурштину, а також створення сприятливих умов для розвитку в Україні галузі, залучення в цю галузь інвестицій і нових технологій, зростання рівня життя населення в місці видобутку бурштину, забезпечення охорони навколишнього середовища при видобутку бурштину та рекультивації земель.

Як повідомляв УНІАН, на засіданні 29 вересня Кабінет міністрів ухвалив пакет законопроектів для упорядкування діяльності з видобутку бурштину в Україні.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав Кабінет міністрів розробити та внести до парламенту законопроекти про легалізацію грального бізнесу і видобутку бурштину до 1 жовтня 2019 року.

За оцінками експертів, бюджетні втрати України від нелегального грального бізнесу, видобутку бурштину та вирубки лісу становлять $400 млн на рік.