На проблему, зазначив Князєв, також має реагувати громадськість / фото УНІАН

Глава Національної поліції Сергій Князєв заявив, що для ефективної боротьби з незаконним видобутком бурштину в Житомирській області зусиль поліції недостатньо. Необхідно ще внести зміни до Кримінального кодексу.

Так він відповів на критику президента Володимира Зеленського на адресу поліції, яка, на думку глави держави, "прикривала" кримінальних авторитетів, передає liga.net.

Читайте такожЗеленський змусив головного лісника Житомирщини подати у відставку

Відео дня

За словами Князєва, в місті Сарни створено підрозділ Нацгвардії для боротьби з незаконним видобутком бурштину. При цьому він зазначив, що, крім поліції, на проблему повинна також реагувати громадськість. Якої саме реакції від громадськості очікує поліція, Князєв не уточнив.

Глава Нацполіції також заявив про необхідність посилення відповідальності за порушення правил охорони надр, оскільки зараз цей злочин не відноситься до категорії тяжких. Це, зауважив Князєв, "істотно ускладнює документування організаторів, виконавців цього незаконного бізнесу".

"Фактично, поліція не має можливості працювати на запобігання, а тільки фіксує вже скоєні правопорушення", - сказав Князєв.

Крім того, глава Нацполіції заявив, що за здійснення операцій, пов'язаних зі збутом бурштину, кримінальна відповідальність "на сьогодні взагалі не передбачена".

Таким чином зараз, як зізнався Князєв, до відповідальності притягуються рядові виконавці, "а особи, які займаються незаконною скупкою бурштину, його зберіганням і реалізацією, відповідальності уникають".

Як повідомляв УНІАН, Володимир Зеленський закликав начальника Нацполіції Сергія Князєва звільнити керівників райвідділів поліції у Рокитнівському, Дубровицькому, Володимирецькому, Зарічненському та Сарненському районах Рівненської області, в Олевському та Овруцькому районах Житомирської області, у Ратнівському та Любешівському районах Волинської області.