Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявив, що винні обовязково мають отримати покарання і розслідування справ Майдану необхідно.

Про це він заявив під час пам'ятних заходів до Дня Гідності і Свободи.

Читайте такожРічниця Революції Гідності: Зеленський вшанував пам'ять загиблих на Євромайдані (відео)

Відео дня

Зеленський сподівається, що до 20 лютого (Дня героїв Небесної сотні, - ред.) будуть результати розслідування.

«Будемо відверті, що для вшанування пам’яті кожного загиблого музею дійсно недостатньо, обов’язково треба отримати відповіді, а винні обов’язково мають отримати покарання», - підкреслив він.

Президент додав, що розслідувати справи Майдану будуть 52 слідчих. Він також пообіцяв розглянути можливість притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто принижує загиблих героїв України, а також розглянути поправки до закону про ДБР.

"Посилити групу слідчих. Об'єднати їх. Я думаю, що вони будуть об'єднано працювати і в ДБР, і в прокуратурі. Вони об'єднаються. Там буде більше 50... мабуть, 52 людини. 25 плюс 27. Тобто ми ж хочемо результатів", - сказав він.

Рідні загиблих попросили главу держави посилити відповідальність за паплюження пам’яті героїв, які віддали життя за незалежність України. Також вони наголосили на важливості поліпшення соціального захисту родичів загиблих.

«Я вам обіцяю і зроблю все, про що ви сказали. Ми вдячні за ваших рідних, за близьких, які віддали свої життя», – зазначив президент.

Родини загиблих Героїв Небесної сотні щороку 20 лютого збираються, щоб ушанувати їхню пам’ять і помолитися за них.

«Було б добре, щоб 20 лютого ми були вже з якимось результатом. Дуже хотілось би», – зауважив президент.

Глава держави також підтвердив готовність зустрічатися з родинами Героїв Небесної сотні.

Нагадаємо, вчора генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що Генеральна прокуратура 21 листопада втрачає функції досудового розслідування. Він пообіцяв, що жодне зі справ Майдану не буде втрачено.

Зазначимо, сьогодні в Україні відзначають День гідності і свободи. Володимир Зеленський разом з першою леді вшанували загиблих протестувальників Революції Гідності. 

Президентське подружжя встановило лампадки біля пам’ятного Хреста на місці їхньої загибелі.

У заході також взяли участь прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, голова СБУ Іван Баканов, інші посадовці.

Присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Раніше УНІАН повідомляв, що в ГПУ створили Департамент процесуального керівництва в кримінальних проваджень про злочини, скоєні на Майдані в 2013-2014 роках.

Також в центральному апараті Державного бюро розслідувань створено окремий підрозділ у справах Майдану.

Довідка УНІАН. Після відмови влади України від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом у листопаді 2013 року на центральних вулицях Києва й інших міст України почалися масові акції протесту. Подальша ескалація протистояння призвела до вимог відставки уряду і президента країни, а також до зіткнень протестувальників із співробітниками правоохоронних органів.

Найбільше людей загинуло у лютому 2014 року під час зіткнень із силовиками в центрі Києва, а також від куль снайперів - більш як 100 осіб, сотні були поранені.

Акції протесту, що тривали з кінця листопада до кінця лютого 2014 року, отримали назви Євромайдан, Майдан, а пізніше – Революція гідності.