Труба заявив про готовність співпрацювати зі слідчими / фото УНІАН

Директор ДБР Роман Труба заявив про готовність співпрацювати зі слідчими НАБУ у справі про отримання коштів екс-посадовцем ГПУ Ігорем Щербиною за нібито закриття Державним бюро розслідувань кримінального провадження.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

Читайте такожНАБУ прийшло з обшуком до кума голови ДБР Труби - ЗМІ

Відео дня

«Дізнався з новин, що начебто мій колишній колега ще з часів ГПУ за гроші обіцяв впливати на перебіг кримінальних проваджень в ДБР, і це кримінальне провадження розслідує НАБУ», - зазначив директор бюро.

Труба звернув увагу на декілька моментів. Він запевняє, що ані на керівництво ДБР, ані на слідчих неможливо впливати ні за гроші, ні за будь-які інші ресурси.

«Якби мені стало це відомо, то я би першим написав заяву про злочин», - стверджує Труба.

Директор Держбюро розслідувань зауважив, що не знає, чи дійсно є кримінальне провадження та чи хтось намагався заробити на ДБР.

«Нехай це з’ясовують колеги – до мене поки ніхто не звертався, але я повністю відкритий до роботи зі слідством. Це питання не моєї репутації, а репутації усього Державного бюро розслідувань», - наголосив він.

«Мене так активно намагаються зняти з посади, що дехто не може зупинитися у своїй фантазії: якісь записи в телеграм-каналі, підміна законопроекту і навіть анонси борделю. Ось тепер це. Скоро можна буде писати книгу фейків зі створення ДБР. Але це означає лише одне: ми незручні для високопосадовців, ми заважаємо їм, тому вони йдуть на будь-які міри, щоб знищити ДБР. Але не вдасться», - резюмував Труба.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 3 грудня, у НАБУ заявили про затримання екс-начальника Головного слідчого управління ГПУ і підприємця у сфері будівництва за підозрою у можливому шахрайстві та пособництві у наданні неправомірної вигоди керівнику одного з правоохоронних органів.

За даними джерел УНІАН мова йде, зокрема про колишнього начальника Головного слідчого управління ГПУ Ігоря Щербину, якого ЗМІ пов’язують із директором ДБР Трубою.

Слідство встановило, що колишній посадовець ГПУ за посередництва підприємця у сфері будівництва вимагав від однієї зі столичних компаній-забудовниць 150 тис. дол. неправомірної вигоди нібито для подальшої передачі керівнику одного з правоохоронних органів. Той в обмін на гроші начебто мав забезпечити закриття кримінального провадження, що розслідується територіальним управлінням цього органу щодо дій згаданої компанії-забудовниці.

Також сьогодні президент Володимир Зеленський заявив, що «права рука» директора ДБР підозрюється в отриманні хабаря у розмірі 150 тис. дол.

Раніше видання «Новое время» з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомило, що детективи НАБУ провели обшук у Щербини. Видання стверджує, що Щербина, близький соратник Труби, і ще один чоловік на прізвище Шевченко намагалися продати закриття Держбюро розслідувань справи за 150 тис. доларів й отримали 50% цієї суми.

Щербина - начальник Головного слідчого управління ГПУ в 2014-2015 роках. Труба був його заступником в управлінні ГПУ і працював під керівництвом Щербини. За інформацією dt.ua, Труба є кумом Щербини. Як свідчить фото, яке опинилося у розпорядженні «НВ», Щербина роздавав візитки з інформацією, що він нібито є співробітником ДБР, хоча це не відповідає дійсності.