Гончарук прокоментував перемовини в Парижі / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук вважає результати переговорів в Парижі успішними для встановлення миру на сході нашої країни.

Читайте такожГончарук: Україна готова до можливої "газової війни" з Росією, борг не подаруємо

«На мою особисту думку, в Парижі було здобуто важливу перемогу, було зроблено важливий крок вперед для того, щоб на українському Донбасі встановився мир», - заявив глава уряду на конференції в Києві.

Відео дня

За його словами, побоювання окремих скептиків щодо здачі національних інтересів і переходу «червоних ліній» зазнали краху.

«Президент України дуже чітко сформулював у присутності двох лідерів країн Європейського Союзу та Володимира Путіна, що Крим - це Україна, що Донбас - це Україна. Що Україна не буде боятися рішуче діяти, щоб на її території встановився мир і щоб українці повернулися додому», - зазначив Гончарук.

Він наголосив, що президент везе з Парижа хороші новини, включаючи домовленості про припинення вогню і обмін утримуваними особами.

«Це відкриває шлях для подальшого політичного діалогу, і вже призначена наступна зустріч через чотири місяці», - сказав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вночі в Парижі завершився саміт у «нормандському форматі» за участю президента України Володимира Зеленського, президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Росії Володимира Путіна.

За підсумками саміту Зеленський назвав зустріч кроком на шляху до миру. Сторони, зокрема, домовилися про припинення вогню і відведення військ у трьох нових пунктах біля лінії зіткнення, обмін полоненими до кінця року у форматі "всіх на всіх", а також про проведення наступного «нормандського» саміту через чотири місяці.

Водночас консенсусу щодо проведення місцевих виборів на окупованих територіях і транзиту російського газу через територію України поки не досягнуто.