Ілюстрація / REUTERS

Заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь вважає, що рівень воєнної загрози з боку Росії залишається надзвичайно високим.

Як передає кореспондент УНІАН, про це експерт сказав на прес-конференції.

«Рівень воєнної загрози для України залишається надзвичайно високим», - заявив Самусь.

Відео дня

Читайте такожУкраїна передала РФ ноту протесту через візит Путіна в Крим

«Росія фактично завершила створення угруповання Збройних сил, які вона розпочала розбудовувати у 2014 році, безпосередньо як тільки почалася анексія Криму і операція Російської Федерації на Донбасі, і в інших регіонах України. За цей час з 2014 року Росія створила комплексне міжродове угруповання довкола України», - додав експерт.

За його словами, якщо враховувати, що Білорусь фактично перебуває під воєнно-політичним контролем Росії, що російські війська дислокуються у Молдові і що РФ домінує у Чорному морі, то остання фактично оточила Україну.

Крім того, експерт вказав, що Росія наразі приділяє увагу розвитку ракетного озброєння і системи управління цього озброєння різного базування (військово-морського базування і повітряно-наземного), радіоелектронного озброєння і системи розвідки. Він додав, що Росія навколо України почала базувати крилаті ракети.

«Це означає, що широкомасштабний наступ або широкомасштабна операція Росії проти України не буде такою, як ми собі уявляємо з фільмів про Другу світову війну або «холодну війну». Ця операція буде тривати два-три дні максимум і буде складатися з кількох фаз, починаючи з фази інформаційної, фази дій сил спеціальний операцій і потім з швидким наростаннями фази кібероперацій, фази застосування радіоелектронного компоненту, ракетного компоненту, авіаційного компоненту, і лише після того, коли фактично в Україні буде зруйнована система державного управління, система військового управління - буде тотальний хаос і паніка, і після того лише Росія може почати якусь наземну операцію», - вважає експерт.

У цьому зв'язку він сказав, що має робити Україна, аби реагувати на загрози у 2020 му році і що треба змінювати з точки зору розвитку Збройних сил.

Зокрема, він вважає, що структура сектору безпеки і оборони у мирний час має бути максимально наближеною до структури воєнного часу.

«Збройні сили України мають бути готові вже зараз до відбиття широкомасштабної агресії», - сказав Самусь.

Експерт вказав, що Україна має проблеми у ракетному, радіоелектронному, авіаційному та військо-морському напрямках. На його переконання, на ці напрямки треба звернути увагу з метою розбудови і переозброєння ЗСУ у наступний період на найближчі 5-10 років.

Самусь зазначив, що Україна має зосереджувати увагу на інструменті стримування від можливої ракетної загрози. «В умовах, коли немає договору про ракети середньої і малої дальності, Україна має повне право створювати ракетну зброю з радіусом дії до тисячі кілометрів і більше тисячі км. Це означає, що такий інструмент стримування зможе впливати на риторику країни-агресора, і буде стримувати у якихось агресивних намірах і, особливо, планах і діях», - додав він.

Також Самусь наголосив на важливості розбудови Військово-морських сил України.