Інформація про особу буде виключена з реєстру у разі скасування обвинувального вироку або ухвали суду / Pixabay

У четвер, 16 січня, набуде чинності закон про внесення змін до деяких законів (щодо впровадження Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за подібні злочини (№0887).

Читайте такожЗавтра набуде чинності закон про "кнопкодавство"

Документ опублікований сьогодні, 15 січня, у парламентській газеті «Голос України». Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законів (щодо впровадження Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за подібні злочини (№0887), 13 січня його підписав президент.

Законом Кримінально-виконавчий кодекс України доповнюється статтею «Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи».

Визначається, що це автоматизована електронна база даних, створена для забезпечення збору, зберігання, захисту, обліку, пошуку, узагальнення даних про осіб, які вчинили злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, у тому числі осіб, судимість яких за такі злочини знята або погашена у встановленому законом порядку.

Держателем реєстру є Міністерство юстиції України.

До реєстру вносяться відомості щодо прізвища, імені, по батькові засудженого, дати народження, місце проживання чи перебування; злочину, за який його було засуджено; виду кримінального покарання, який до нього був застосований; інформацію про фактично відбуте ним покарання; а також про порушення правил адміністративного нагляду.

Інформація про особу вноситься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. У разі, якщо особа вчинила злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до створення реєстру, інформація про таку особу вноситься до реєстру на підставі ухвали суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання за клопотанням прокурора.

Інформація про особу виключається з реєстру у разі скасування обвинувального вироку або ухвали суду.

Читайте такожЗеленський підписав закон про державне визнання Пласту

Користувачами реєстру є керівники прокуратур та органів досудового розслідування, прокурори, слідчі та інші уповноважені особи Національної поліції України та Державного бюро розслідувань.

Право на отримання інформації щодо факту перебування конкретної особи в реєстрі має, зокрема будь-яка фізична особа щодо інформації про себе; сільські, селищні та міські голови, керівники державних адміністрацій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування - щодо осіб, які претендують на заняття посади керівника (заступника керівника) дошкільного навчального закладу, середнього навчального закладу, позашкільного навчального закладу, закладу охорони здоров’я або іншої установи та організації, зобов'язаної здійснювати нагляд за малолітніми особами або надавати послуги медичного, навчального та соціального характеру малолітнім особам, та належать до їхньої сфери управління.

Законом також у Кримінальному кодексі України, зокрема встановлюється, що зґвалтування, вчинене щодо особи, яка не досягла 14 років, незалежно від її добровільної згоди, карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

Міністерство юстиції України протягом 3 місяців з дня набрання чинності цим законом має розробити положення про Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.