Зеленський дав доручення Кабміну щодо пожежної безпеки / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну продовжувати роботу з посилення контролю над пожежною безпекою та покращення матеріально-технічного стану рятувальників.

Як повідомляє прес-служба глави держави, відповідного листа Зеленський сьогодні надіслав прем'єр-міністру Олексію Гончаруку.

Читайте такожЕкс-главі одеської ДСНС оголосили підозру через численні пожежі в місті

Відео дня

Зазначається, що уряд повинен щоквартально інформувати Зеленського про результати цієї роботи.

Листа було надіслано у відповідь на повідомлення уряду, згідно з яким, станом на 8 січня проведено позапланові перевірки стану техногенної та пожежної безпеки на 10 тис. 374 об’єктах із понад 37 тис. об’єктів, які підлягають перевіркам (тобто проінспектовано 28%).

За результатами перевірок виявлено, що на 9 тис. 208 об’єктах відсутні, несправні або не обслуговуються автоматичні системи протипожежного захисту, на 2 тис. 066 об'єктах системи електропостачання потребують заміни або ремонту, а 3 тис. 365 об'єктів потребують обладнання первинними засобами пожежогасіння.

Згідно з повідомленням Кабміну, за порушення вимог пожежної безпеки та невиконання приписів до адміністративної відповідальності притягнуто 9 тис. 934 керівники закладів і відповідальні посадові особи.

За даними уряду, в держбюджеті на 2020 рік видатки загального фонду для ДСНС на забезпечення діяльності сил цивільного захисту затверджені в сумі 12,3 млрд грн (що на 18,8% більше, порівняно з 2019 роком), зокрема, на придбання спеціальної аварійно-рятувальної (пожежної) техніки – 600,4 млн грн, на інші видатки (пальне, спецодяг, обслуговування техніки, послуги зв’язку тощо) – 233,3 млн грн.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня 2019 року Зеленський підписав указ про невідкладні заходи щодо запобігання пожежній небезпеці в Україні, згідно з яким уряд повинен був забезпечити неухильне додержання вимог законодавства з пожежної безпеки на об’єктах з масовим перебуванням людей (заклади освіти, гуртожитки, заклади охорони здоров’я, торговельно-розважальні заклади, готелі) тощо.

Крім того, пожежники, згідно з документом, повинні бути забезпечені сучасною спецтехнікою та обладнанням для екстреної евакуації людей, гасіння пожеж, спецодягом.