Законопроект внесуть як невідкладний / Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський найближчим часом внесе до Верховної Ради як невідкладний законопроект «Про соціальний і правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України».

Як повідомили у прес-службі глави Української держави, про це йшлося на засіданні робочої групи з питань зниклих безвісти на Донбасі та військових і цивільних заручників (полонених), яке відбулося в Офісі президента.

Учасники зустрічі обговорили, зокрема, питання створення при Кабінеті міністрів постійної комісії з розшуку зниклих безвісти, формування пошукових груп на її базі, а також військових і цивільних реєстрів осіб, які зникли безвісти.

Відео дня

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда нагадала, що міністерство ініціювало внесення змін до законодавства для передачі відомству функції пошуку безвісти зниклих та створення пошукових груп.

Читайте такожУ Росії заявили про відсутність нових домовленостей з Україною щодо обміну

«Проект закону «Про соціальний і правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України» проходить юридичну експертизу в Офісі президента України, і найближчим часом глава держави внесе його до Верховної Ради як невідкладний», - йшла мова на зустрічі.

Координатор робочої групи Микола Колесник наголосив на важливості обговорення питання призначення членів Комісії на засіданні робочої групи. «Я бачив попередній склад Комісії з розшуку зниклих безвісти – там майже 90% осіб узагалі не мали стосунку до цієї важливої роботи», – зауважив він.

Також, поінформували у прес-службі, учасники засідання обговорили проблему формування списку на звільнення утримуваних осіб у Центрі звільнення заручників при СБУ. Питання постало через публікації у ЗМІ про те, що деякі звільнені громадяни для потрапляння в список на обмін сплачували кошти на території ОРДЛО. Також повідомлялося, що окремі особи, які повернулися на підконтрольну Україні територію, співпрацювали з бойовиками.

Читайте такожДуда підтримав зусилля Зеленського щодо звільнення із Росії полонених українців

«Ми не хочемо брати на себе функцію робити якісь оцінки щодо поведінки або давати їм правову оцінку до повернення громадянина України на підконтрольну територію», – заявив представник Служби безпеки України Геннадій Кузнєцов. Водночас він наголосив, що правоохоронці шукатимуть підтверджувальні матеріали вже після повернення утримуваних громадян на підконтрольну територію.

Крім того, йдеться у повідомленні, на засіданні робочої групи обговорили питання надання допомоги цивільним заручникам після їхнього звільнення. Йдеться, зокрема, про поновлення документів, отримання матеріальної допомоги тощо. «Учасники засідання дійшли згоди щодо необхідності розробки та відпрацювання такого механізму допомоги з боку держави вже до наступного повернення утримуваних осіб», - поінформували у прес-службі.