REUTERS

Мінські угоди ще можна реалізувати в повному масштабі, вважає заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг. За його словами, робота спостерігачів ускладнюється неготовністю сторін до співпраці, повідомляє "РИА Новости"

Хуг вважає, що домовленості можна втілити в життя. Але на даний момент заходи, передбачені угодою, діють мало. Для того, щоб вони заробили потрібно припинити вогонь з обох сторін.

"Припинення вогню і відведення озброєння залежать не від ОБСЄ, а від протиборчих сторін, які повинні дотримуватися правил, які вони зобов'язалися виконувати", — зазначив заступник голови СММ.

Відео дня

Читайте такожОБСЄ: сторони конфлікту на Донбасі продовжують використовувати важке озброєння

Спостерігачі ОБСЄ можуть зупинити вогонь лише на короткий термін для вирішення гуманітарних питань.

Також Хуг зазначив, що робота спостерігачів ускладнюється неготовністю сторін до співпраці з місією. "Нас не пропускають через КПП. Нам не залишається нічого іншого, крім як відправляти наших цивільних спостерігачів назад на базу", — сказав він.

Нагадаємо, що згідно з Мінськими угодами від 12 лютого 2015 року конфліктуючі сторони зобов'язані відвести важке озброєння, забезпечити можливість помилування та амністії, провести конституційну реформу в Україні, ухвалити постійне законодавство про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей.