Директор Міжнародного інституту демократії Сергій ТАРАН переконаний, що потрібно розробити механізми впливу виборців на партійні списки.

Про це він сказав в інтерв’ю сайту “ГАРТ”.

Він вважає, що мажоритарна система виборів поверне Україну до масштабних проявів корупції під час виборчого процесу.

Відео дня

«Мажоритарна система має набагато вищий рівень корупції. Адже коли депутат самостійний і незалежний, основним елементом у спілкуванні з виборцем буде гречка, а не певна ідеологія чи система», – сказав С.ТАРАН.

На його думку, небезпекою мажоритарної системи та загрозою для справжнього волевиявлення громадян є матеріальна складова.

«Згадаймо вибори на початку 90-х років. Тоді фактично мажоритарна система дуже серйозно сприяла так званому патронажу або клієнтелизму, коли виборці голосують не за ідеологію, а за матеріальні блага, які дає кандидат. Це математично вирахувано – чим менше округ, тим вищий рівень корупції», – сказав С.ТАРАН.

У зв’язку з чим політолог вважає, що повернення до мажоритарної системи «в чистому вигляді» є для України дуже шкідливим.

С.ТАРАН зазначає, що одним з варіантів може бути впровадження змішаної системи виборів, коли партія висуває свого кандидата, а виборці уже голосують за цього кандидата.

«В такому разі партія несе за нього політичну відповідальність, і кандидат уже просто вимушений, окрім «гречки», говорити про ідеологію і партійну програму. Тобто балотуватися можна тільки від партії, але голос віддається за конкретну людину», – пояснює він.

С.ТАРАН зазначив, що зміна виборчої системи в Україні у найближчий час однозначно вимагає змін.

«Зараз потрібні механізми, котрі давали б можливість виборцям впливати на формування партійних списків або на порядок розміщення людей у цих списках. Способів знайти ці механізми може бути 20, 25, 50, але це питання вимагає окремої ґрунтовної розробки. Це має бути окрема концепція», – наголошує він.

В свою чергу, політолог Вадим КАРАСЬОВ вважає, що повернення від більш прогресивної системи партійного представництва і партійного правління до індивідуального мажоритарного не потрібне для України.

“Сьогодні має настати епоха дисциплінарно-партійного парламенту і політико-партійного представництва», – сказав В.КАРАСЬОВ.

Як зазначає експерт, «при цьому партійне правління повинно базуватися на реальних потужних політичних партіях, котрі спираються на три основних чинники – ідеологія і колективна ідентичність, ієрархія і лідерство, інтелектуально-клубні засади».

За словами В.КАРАСЬОВА, Україні потрібно від «номінально-декоративного» і формального політико-партійного представництва і правління переходити до реального правління.

«А для цього потрібно відкривати списки. Тому що сьогодні партії – це такі символічні кнопки, завданням яких є структурувати доступ до влади тих чи інших груп політиків чи політичних команд з лобістськими прагненнями та корпоративними інтересами», - сказав він.

На думку політолога, відкриття партійних списків та наповнення партій ідейним змістом дасть змогу перейти до реального партійного представництва і утвердити реальну партійно-політичну відповідальність за вироблення, реалізацію та репродукцію економіко-політичного курсу.

«При закритому варіанті списків суспільство фактично отримує в парламенті «кота в мішку», і в результаті чого ми маємо владу котів і кішечок. Замість цього партії повинні представити виборцям реальних лідерів, котрі є популярними політиками та сильними особистостями», – вважає В.КАРАСЬОВ.