У БПП пропонують заборонити аборти за бажанням жінки / Фото УНІАН

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Дмитро Голубов зареєстрував у Верховній Раді України проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень по проведенню операцій штучного переривання вагітності (абортів) (№6239). Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

Депутат пропонує у Цивільному кодексі України встановити, що штучне переривання вагітності дозволяється лише у випадках та за наявністю обставин, встановлених законодавством, у терміни, що не перевищують 22 тижні.

У чинній нормі відповідної статті йдеться, що штучне переривання вагітності, якщо вона не перевищує 12 тижнів, може здійснюватися за бажанням жінки. У випадках, встановлених законодавством, штучне переривання вагітності може бути проведене у разі вагітності від 12 до 22 тижнів. Перелік обставин, що дозволяють переривання вагітності після 12 тижнів вагітності, встановлюється законодавством.

Відео дня

Крім того, законопроектом у законі "Основи законодавства України про охорону здоров’я" встановлюється, що операція штучного переривання вагітності (аборт) може бути проведена у закладах охорони здоров’я лише у випадках та за наявністю наступних обставин: якщо вагітність несе пряму загрозу життю вагітної жінки; наявності медичних показань щодо патології плоду, несумісної з життям дитини після народження; зачаття дитини в результаті зґвалтування.

Вказані обставини обов’язково засвідчуються комісією відповідних експертів.

Жінці, якій дозволена операція штучного переривання вагітності (аборт), в обов’язковому порядку безкоштовно надається повнота усієї інформації про наслідки такої операції та стадію ембріоногенезу.

Водночас, згідно з чинною нормою, операція штучного переривання вагітності (аборт) може бути проведена за бажанням жінки у закладах охорони здоров’я при вагітності строком не більше 12 тижнів. У випадках, встановлених законодавством, штучне переривання вагітності може бути проведене при вагітності від 12 до 22 тижнів. Перелік обставин, що дозволяють переривання вагітності після 12 тижнів вагітності, встановлюється законодавством.

Читайте такожТрамп буде виступати проти абортів, але не має нічого проти одностатевих шлюбів

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, законодавством небагатьох країн світу аборти заборонені (4 з 193 країн). У 119 країнах переривання вагітності допускається тільки у разі загрози життю або здоров’ю матері. Водночас, 70 країн, до яких відноситься і Україна, "дають право жінці самостійно зробити вибір і вирішити, чи готова вона подарувати життя новій людині".

"Але давши право жінці вирішувати самостійно питання про проведення аборту, більшість країн не враховувало право чоловіка на батьківство (одне з репродуктивних прав людини)", - йдеться у тексті.

Крім того, як зазначається у пояснювальній записці, "міжнародні неурядові організації стоять на позиції, що вільне проведення абортів є порушенням права дитини на життя". "Така позиція підтверджується точкою зору сучасної ембріології", - зазначається у документі.

Серед іншого, автор зазначає, що "необхідно згадати про те, що точка зору Церкви щодо абортів незмінна - це гріх дітовбивства".