Сергій Лавров / REUTERS

Очільник МЗС РФ Сергій Лавров заявляє, що Україна, допустивши Майдан, порушила Будапештський меморандум, а не Росія, яка «так і не застосовувала» ядерну зброю проти української держави.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це він сказав на щорічній підсумковій прес-конференції в Москві.

«Ми багато разів відповідали на питання, зокрема й щодо Будапештського меморандуму від 1994 року, відповідно до якого Україна відмовилася від ядерної зброї, а Росія зобов'язалася не застосовувати ядерну зброю проти України. Я нагадаю, ми так і не застосовували і не погрожували ядерною зброєю Україні, тому жодного порушення Будапештського меморандуму не відбулося», - вважає Лавров.

Відео дня

Читайте такожУ Росії, яка анексувала Крим, заявили про "повагу" до територіальної цілісності України

Разом з тим, він наголосив, що Україна паралельно з Будапештським меморандумом взяла на себе в окремій заяві зобов'язання не «заохочувати расистські, неонацистські, ксенофобічні тенденції, а те, що сталося після Майдану було грубим порушенням цих зобов'язань наших українських сусідів».

При цьому глава МЗС запевнив, що Росія «зацікавлена у виконанні Мінських домовленостей в повному обсягу, що вписується в повагу територіальної цілісності України в її нинішніх межах, які склалися після референдуму в Криму».

Як повідомляв УНІАН, нещодавно ЗМІ писали про те, як РФ намагається залякати НАТО погрозами ядерного удару.