Чеська Республіка припиняє видачу та продовження громадянам України та інших країн, які не входять до ЄС (зокрема В’єтнаму, Монголії тощо) дозволів на працевлаштування.

Як передає кореспондент УНІАН у Празі, таке рішення прийняло чеське Міністерство праці та соціальних відносин (МПСВ ЧР).

Відео дня

Навіть ті іноземці, які вже працюють у цій країні багато років, можуть позбутися роботи і права перебування в Чехії. Місцевий центр зайнятості - так званий Уряд праці - наполягатиме, щоб роботодавці на тривалий час відкривали вакансію, щоб вона була доступніша потенційному чеському працівникові. «Це тільки рекомендація, яка ґрунтується на оцінках нашого ринку праці», - заявила прес-секретар МПСВ Штєпанка ФІЛІПОВА.

За її даними, рівень безробіття в Чехії в лютому цього року виріс до 9,9 відсотка. Безробітних у цій 10-мільйонній країні зараз нараховують 583 тисячі – найбільше в історії Чехії.

Цей жорсткий захід, на думку Ш.ФІЛІПОВОЇ, стосуватиметься в основному некваліфікованих робітників-іноземців. «Але ми гарантуємо індивідуальний підхід, будемо брати до уваги становище конкретної людини, її досвід, стаж, знання мови, сімейний стан тощо», - додала Ш.ФІЛІПОВА.

Захід може завдати шкоди великим промисловим центрам, де працює багато іноземців, таким як Плзень чи Пардубіце. За словами прес-секретаря Уряду праці в місті Плзень Магдалени ЧАДОВОЇ, іноземці, утім, залишаться у Чехії й надалі. «Оформлять собі підприємницьку ліцензію (це популярне серед в`єтнамців), або стануть членами кооперативів (як правило, це роблять українці), і таким чином в Поліції у справах іноземців змінять тип візи й мету перебування», - додала Зіта КУДРНОВА, голова пардубицької громадської організації «Міст з прав людини». Поліція такі тенденції підтверджує.

За чеським законом про працевлаштування, фірми насамперед повинні довести, що не можуть влаштувати громадянина Чехії чи Європейського Союзу, і лише потім прийняти іноземця. Раніше Уряди праці не дуже прискіпливо ставились до цієї вимоги. З ростом безробіття вони перестали бути «доброзичливими». Скажімо, новий закон дозволяє видавати дозвіл на роботу терміном на 2 роки, однак на практиці іноземці отримували дозволи лише на рік, а то й менше. «Іноземці, яких звільняють у зв’язку з кризою, мають лише 2 місяці на те, щоб влаштуватися на нову роботу, інакше повинні покинути країну. Однак насправді місяць, а то й більше, потрібно на оформлення нового дозволу. До того ж іноземці мають шукати нового роботодавця самі або через агентство, Уряд праці їм у цьому не допомагає. Якщо чиновники затягуватимуть у прийнятті рішення, то цим штовхають іноземців на порушення закону. Або просто хочуть, щоб вони їхали на батьківщину», - коментує З.КУДРНОВА. Із дозволом на роботу пов’язана і робоча віза, яка втрачає чинність без роботи, й іноземець повинен залишити Чехію, інакше опиниться на нелегальному становищі.

Підприємства, які працевлаштовують іноземців, наразі висловлюються обережно з цього приводу. «Я знаю про ці проблеми. Це ще свіжа новинка, поки що важко сказати, як вона вплине на нас і компанії, які також надають роботу іноземцям», - каже Милослав РУТ, начальник відділу кадрів фірми Foxconn. Саме вона має два великі заводи з виробництва електроніки в містах Пардубіце і Кутна Гора, і є одним з найбільших роботодавців для іноземців у Чехії.

Це вже не вперше Чехія обмежує приплив іноземної робочої сили в країну. Так, минулого року від квітня до жовтня консульства цієї країни взагалі не приймали заявок і не видавали довгострокових віз з метою працевлаштування чи підприємництва, і дотепер їх видається дуже мало. Крім того, чеське МВС спонукало безробітних іноземців покинути країну, видаючи їм безкоштовний квиток на літак та певну грошову суму за добровільне повернення. Практично зазнав поразки й спецпроект «зелена карта», запроваджений минулого року: було видано всього кілька десятків цих уніфікованих дозволів на перебування й проживання.

Станом на лютий 2010 року, за даними МПСВ ЧР, у Чехії офіційно працювало 52 тис. 623 громадян України, 5 тис. 045 – Молдови, 3 тис. 817 – Монголії, по 3,5 тисячі росіян та в’єтнамців. Понад 2,2 тисячі іноземців тільки за цей місяць втратили роботу. Інші великі групи іноземців – словаки, поляки, румуни тощо – як громадяни країн ЄС дозволів на роботу не потребують, і нововведення їх не стосується. Так само дозволів на роботу не потребують й іноземці, які мають дозвіл на постійне місце проживання в Чехії. Таких громадян України нараховується майже 44 тисячі осіб.