Україні необхідно долати свою енергозалежність від Росії шляхом зменшення споживання газу завдяки застосуванню енергозберігаючих технологій. 

Про це заявив голова партії «Народна влада» Йосип Вінський.

Коментуючи українсько-російські переговори щодо можливості зниження ціни на російський газ, Й.Вінський зазначив: «Політична ціна на газ з боку Росії закінчилася, низької ціни вже не буде». За словами політика, «компроміс, який дозволить країні виплутатися з ями, в яку її зіштовхнули газові контракти, підписані колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, має бути знайдений шляхом переговорів на найвищому рівні».

Відео дня

В той же час, він наголосив, що поступки Росії в атомній та енергетичній сферах, знижуючи газову залежність України, в той же час збільшать її залежність в системі електропостачання. «З точки зору перспективи держави цей варіант навряд чи є оптимальним, я б на нього не йшов», - зазначив Й.Вінський.

Політик наголосив, що зменшенню споживання енергії має приділятися пильна увага на державному рівні. «Ми маємо застосовувати енергозберігаюче обладнання та технології, задіяти альтернативні джерела енергії, і таким способом в кілька разів скоротити споживання газу».

«Причому потрібно не говорити про це, а взяти - і цю програму реалізувати. І вже в бюджеті-2010 поставити питання про те, як за державний кошт забезпечити будинки пластиковими вікнами. Так, один раз держава витратить великі гроші, але водночас це дозволить в рази зменшити споживання теплової енергії, а з ним – і нашу енергозалежність, - на багато років наперед», - підкреслив Й.Вінський.