Директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій БАЛА вважає, що команда нової влади мала шанс реалізувати авторитет своїх перших 100 днів для початку послідовних економічних реформ, перебудови базової моделі соціально-економічних відносин у країні, проте упустила його, і сьогодні говорити про перспективи радикальних реформ вже не доводиться.

Про це говориться в коментарі В.БАЛИ, переданому агентству УНІАН.

На думку експерта, всі зусилля владної команди були спрямовані на власну легітимізацію і динамічне захоплення всієї вертикалі влади, а опозиція опинилася ідейно і системно неготовою до свого статусу і не могла ефективно протидіяти владі. «Саме в цей час варто було прислухатися до голосу лібералів-реформаторів і звернутися до практики світових реформ у податковій сфері, в соціальному захисті тощо», - вважає В.БАЛА.

Відео дня

Тому, зазначив він, «сьогодні вже можна говорити з високим ступенем вірогідності про те, що Віктор ЯНУКОВИЧ і Микола АЗАРОВ упустили шанс для проведення якщо не радикальних, то хоча б послідовних реформ як в економіці, так і в соціальній сфері», хоча перші кілька місяців влада традиційно має найвищі показники суспільної довіри.

На думку В.БАЛИ, команда Президента України В.ЯНУКОВИЧА обрала найбезпечніший спосіб суспільної комунікації – консервативний.

«Такий підхід коректний з погляду політичного самозбереження влади. Проте він абсолютно невиправданий в контексті довгострокових перспектив розвитку країни. В.ЯНУКОВИЧ зумів динамічно збудувати оновлену, жорстко централізовану систему влади в країні. Проте орієнтована вона, перш за все, на політичні цілі та утримання нинішнього статус-кво, а не на реалізацію наступальної стратегії», - вважає В.БАЛА.