На 60-річчя президента України Віктора Януковича, який відгуляв ювілей великим фуршетом у резиденції «Залісся», в ефір українського телебачення потрапив телефільм "Президент. Початок шляху".

Медіа-експерти вважають, що його поява на екрані має замовний характер, а сам фільм розцінюють як типову пропаганду.

В добу Інтернету та інших цифрових інформаційних технологій телепоказ фільму про Януковича є "демонстрацією рабської відданості", яка не може викликати нічого іншого, крім сміху, сказала Deutsche Welle науковий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Вона назвала підтримку глави держави саме в такий спосіб виявом "глибокого радянського комплексу" причетних до цього осіб, рівно як і у самого ювіляра.

Відео дня

На думку Сюмар, це кардинально суперечить щоденному проголошенню новою владою своєї відданості курсу на євроінтеграцію:

"Це абсолютно не європейський стандарт. В Європі такий культ особистості позитивно сприйматися не може. Це швидше, рух на схід. І на схід, не в бік Росії, а в бік Казахстану і Туркменістану".

Подібні вияви пострадянських комплексів, за словами Сюмар, унаочнюють світоглядний та психологічний стан бізнесовий та політичних "еліт", які "залишилися навіть не у вчорашньому, а в позавчорашньому дні". Експерт сказала, що масова демонстрація фільму про Януковича явно була не випадковим збігом, а акцією, ретельно розробленою та спланованою чиновниками президентської адміністрації, які відповідають за інформаційну політику.