Скасування політичної реформи 2004 року може призвести до обмеження загального строку каденцій нинішнього Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.

Про це заявив президент Інституту правової політики, екс-міністр юстиції Микола ОНІЩУК, повідомили УНІАН у прес-службі інституту.

«Народні депутати парламентської коаліції, що підписали конституційне подання та звернулися до Конституційного Суду України щодо визнання неконституційності закону №2222, заклали міну під загальний строк повноважень нинішнього Президента України», - вважає М.ОНІЩУК.

Відео дня

За його словами, у випадку ухвалення рішення КС щодо визнання неконституційності Закону України № 2222 від 08 грудня 2004 року в Україні може виникнути конституційний колапс. «Оскільки з моменту оголошення рішення КС щодо неконституційності закону № 2222, Верховна Рада України втратить ряд повноважень, визначених Конституцією України, які були набуті нею (ВР) відповідно до цього закону», - наголосив екс-міністр. Зокрема, зазначив він, мова йде про право формувати уряд.

«Подібна річ може трапитися із повноваженнями діючого Президента України. Оскільки він не зможе набути, а відповідно, і здійснювати ті повноваження, які на момент його обрання Президентом України за чинною Конституцією, у нього відсутні. Іншими словами, мандат від народу на здійснення яких ним не був отриманий», - зауважив М.ОНІЩУК.

«Це означає, що неминучим є проведення дочасних парламентських та президентських виборів з метою набуття Верховною Радою та Президентом України повноважень за Конституцією 1996 року. В свою чергу, це обмежить загальний строк можливих каденцій нинішнього Президента», - пояснив М.ОНІЩУК.

Зокрема, частина 3 ст.103 Конституції України вказує, що «одна й та сама особа не може бути Президентом України більше, ніж два строки підряд».