Більшість експертів вважають, що у візиті в Україну предстоятеля Російської православної церкви, патріарха Московського і всієї Русі КИРИЛА присутня політична складова.

Про це свідчать передані УНІАН результати експертного опитування, проведеного Інститутом ім. Горшеніна з приводу справжніх цілей і наслідків візиту глави РПЦ.

Так, директор Київської філії Інституту країн СНД Володимир КОРНІЛОВ заявив, що візит патріарха носить виключно пастирський характер.

Відео дня

«Ми бачимо, що патріарх всієї Русі приїхав молитися. Якщо у молитві, у проповідях хтось знаходить політичний підтекст - то це виключно їх особиста справа. Політичний відтінок вносять ті політики, які намагаються «знайти чорну кішку в темній кімнаті», коли її там немає. Даний візит відіграє значну роль у налагодженні миру і єдності в Російській православній церкві, адже цей мир - надія значного числа віруючих України », - зазначив В. КОРНІЛОВ.

За його словами, деякі політики намагаються використати візит патріарха, з`являючись десь поруч з ним в оточенні, або ж, навпаки, гнівно засуджуючи цей візит. «Але мета візиту патріарха - у спілкуванні з прихожанами. Ми бачимо за числом людей, які рвуться на ці молитви та проповіді, що це дійсно відіграє позитивну роль для наших громадян », - сказав В. КОРНІЛОВ.

Доцент Львівського національного університету, релігієзнавець Андрій ЮРАШ, навпаки, вважає, що політична складова візиту патріарха КИРИЛА має місце. «Як може бути неполітичним візит, якщо відбуваються зустрічі з прем`єр-міністром, з Президентом, якщо на вищому рівні приймають місцеві чиновники?», - спитав він.

На думку релігієзнавця, приїзд патріарха КИРИЛА в Україну є продуманим кроком. «Це свідомо продумана політика, спрямована на ліквідацію автономії - фактичної, а не юридичною - отриманої УПЦ МП на початку 90-х років. Для патріарха КИРИЛА однозначним є те, що майбутнє самої російської церкви без УПЦ - абсолютно нереальне. Він бажає повернути православ`я в Україні в орбіту однозначних впливів Московського патріархату, адже лише у такий консолідованій конфігурації усього східного слов`янського ареалу Московський патріархат може відчувати себе виключним лідером у православній ойкумені », - сказав він.

На думку А.ЮРАША, візит предстоятеля РПЦ вплине на ситуацію в Україні таким чином, що «буде спрацьовувати на зміцнення тієї групи в українському православ`ї, яка орієнтована на патріарха КИРИЛА, російську церкву і Московський патріархат». «Якщо ще рік-два тому здавалося, що винятковий шлях для України - це все ж таки створення Помісної церкви, то зараз ідея помісності стикається з більш впевненою, свідомою і навіть агресивною позицією тих, хто вважає, що Україні Помісна церква категорично протипоказана», - вважає А.ЮРАШ.

У свою чергу, виконавчий директор Центру релігійної інформації та свободи, професор Людмила ФІЛІПОВИЧ зазначила, що Патріарх КИРИЛ не стільки вирішує українські проблеми, пов`язані з розподілом православ`я, скільки питання Російської православної церкви. «Серед цілей візиту патріарха - подолання українофільських настроїв, які останнім часом з`явилися в УПЦ МП; зміцнення вселенського православ`я для демонстрації того, що в його ойкумені знаходяться такі потужні держави як Росія та Україна», - сказала експерт.

Крім того, на її думку, «постійна згадка єдиної Київської купелі у своїх проповідях свідчить про те, що КИРИЛ хоче знайти досить сильне історичне обгрунтування єдності між російськими і українськими православними віруючими, а, з огляду на кризу в західних країнах, де поширений католицизм і протестантизм, показати, що єдиний порятунок може прийти зі Сходу - від східно-християнських церков».

Також Л.ФІЛІПОВИЧ вважає, що патріарх має ще одну мету, яка не озвучена і заперечувана представниками РПЦ, - повернути Україну до кола країн, які утворилися в результаті колапсу радянської системи. «Можливо, використовуючи саме такий - духовно-ідеологічний спосіб - нагадати нам про єдність походження, запропонувати нову історіософію подальшого розвитку, пов`язаного зі створенням нової спільності, яка раніше називалася«радянський народ», а тепер буде називатися«православним народом», - сказала Л .ФІЛІПОВИЧ.

Директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас АНТОШЕВСЬКИЙ сумнівається в тому, що візит патріарха КИРИЛА сприятиме взаєморозумінню між православними церквами. «Тим більше, я не вірю, що він у якійсь мірі допоможе формуванню української християнської культури і традицій», - зазначив експерт.

Політичної складової візиту він не виключає. «Це, можна сказати, загальна централізація Московської патріархії на пострадянському просторі. Вона безпосередньо пов`язана і з певними політичними ідеями, озвученими Патріархом КИРИЛОМ у його програмі про «Руський світ». Це також і пастирський візит, який має місію проповідувати погляд патріарха на певні соціальні та політичні проблеми. Звичайно ж, паралельно з цим реалізуються і питання політичні, зокрема, присутність чиновників і політиків в оточенні патріарха КИРИЛА, звичайно, може вплинути на віруючий електорат на місцевих виборах », - вважає Т.АНТОШЕВСЬКИЙ.

Експерт відзначив неоднозначність ідеї «Руського світу». «Вона не є виключно пастирською чи чисто політичною - це симбіоз. Це типово російське розуміння ідеї християнства, православ`я, в якому все обертається навколо ідеї Російської держави, як свого часу сказав цар Ніколай І: «Самодержавство, православ`я, народність». Але, як не раз звучало в експертних оцінках і російських аналітиків, під цим слід розуміти і політичне зближення, що наші правлячі політики зараз активно демонструють », - зазначив Т.АНТОШЕВСЬКИЙ.

Керівник Відділу зовнішніх церковних зв`язків РПЦ МП, митрополит Іларіон АЛФЄЄВ, кажучи про справжні цілі візиту патріарха КИРИЛА, зазначив, що патріарх приїхав в Україну не як іноземний гість. «Іноді говорять, що патріарх з Росії тут гість. Деякі навіть йому кажуть: почувайтеся як удома. А він відповідає: я почуваюся не як удома, я і так удома. Це не патріарх якоїсь іноземної церкви, це патріарх Української православної церкви. Коли він приїжджає в Україну, він приїжджає до своєї пастви, до свого народу, до тих людей, які на нього чекають. І під час минулого візиту, і під час нинішнього ми бачили десятки тисяч людей, які збиралися для того, щоб помолитися разом зі своїм патріархом. Бачили їхній ентузіазм, їхню любов і їхнє прагнення зберегти єдність церкви. Всередині канонічної церкви немає ніяких розкольницьких настроїв, це треба розуміти. Знову й знову ми в цьому переконуємося, коли спілкуємося один з одним - українські архієреї з російськими, коли патріарх зустрічається зі своєю українською паствою. Це єдина церква, і ми будемо зберігати цю єдність і зміцнювати усіма силами », - сказав І.АЛФЄЄВ.