Олексій ГАРАНЬПрезидент України Віктор Ющенко може розпустити парламент незалежно від рішення Конституційного суду, вважає професор політології, науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА Олексій ГАРАНЬ. У коментарі для УНІАН він зазначив, що підстави для розпуску парламенту, у тому числі формально-правові, насправді залишаться незалежно від рішення КС (зокрема, несвоєчасність формування нинішнього уряду). “У разі, якщо судді приймуть рішення про неконституційність указу, – сказав О.ГАРАНЬ, – Президент може формально виконати рішення суду: змінити ті положення указу, які будуть визнані суддями неконституційними, і знову видати його”.

Час працює проти коаліції, вважає політолог. За його словами, “вона занервувала і робить явні помилки: наприклад, з формального боку порушено закон про формування ЦВК, а з морального – відновлено Ківалова і старий склад, що є просто само дискредитацією”.

До можливого рішення Конституційного суду, укази Президента обов’язкові до виконання, підкреслив О.ГАРАНЬ. Він нагадав, що сьогодні – вже перший день виборчої кампанії. Два тижні дається на формування списків, 1 травня – останній день подачі списків. “Партії, котрі ігнорують указ, – сказав він, – з формальної точки зору, взагалі можуть опинитися поза виборчим процесом”.

Відео дня