Народний депутат України, лідер партії «Фронт Змін» Арсеній ЯЦЕНЮК звернувся із депутатським запитом до генерального прокурора Олександра МЕДВЕДЬКА щодо перевірки законності постанови Кабінету міністрів України про затвердження переліку платних послуг у закладах системи освіти державної і комунальної форм власності.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі “Фронту Змін”.

Як відомо, 27 серпня уряд прийняв постанову, якою, зокрема, пропонується встановити плату за користування документами з читальних залів і відділів зберігання фондів понад установлені навчальними закладами терміни; забезпечення обмундируванням студентів та працівників тих вищих навчальних закладів, статутом яких передбачено носіння форменого одягу; видання і реалізацію навчальної літератури, наукових, науково-технічних видань, методичних, друкованих засобів масової інформації (газети, часописи, альманахи тощо); проведення занять для студентів, курсантів у разі, коли такі заняття пропущені без поважних причин.

Відео дня

А.ЯЦЕНЮК наголосив, що ці послуги безпосередньо пов`язані з організацією навчально-виховного процесу і встановлення плати за них не відповідає вимогам статті 53 Конституції України, яка гарантує право кожного на освіту. «Конституція покладає на державу обов`язок забезпечити доступність і безоплатність дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах”, - наголосив він і додав, що “всі зазначені послуги мають фінансуватися з держбюджету”.

Лідер «Фронту Змін» нагадав, що спроба ввести додаткові платні послуги для студентів вже мала місце минулого року - 14 квітня 2009 Кабінет міністрів прийняв відповідну постанову, але у зв’язку з її незаконністю 5 червня 2009 року уряд скасував запровадження зазначених послуг для студентів.

У депутатському запиті А.ЯЦЕНЮКА до О.МЕДВЕДЬКА зазначено: «З метою недопущення порушення прав студентів прошу Вас перевірити законність зазначеного урядового акту й у разі виявлення фактів порушень законів України, вжити відповідних заходів прокурорського реагування”.

У прес-службі партії зазначають, що 30 вересня А.ЯЦЕНЮК зустрічався зі студентами Таврійського національного університету, і на зустрічі йшлося і про необхідність скасування плати за навчання. В повідомленні сказано, що 4 вересня сімферопольські студенти провели страйк проти постанови уряду, якою вводяться платні послуги у державних та комунальних вузах, а на 12 жовтня запланована Всеукраїнська акція протесту проти постанови Кабміну №796 щодо платних послуг у закладах системи освіти державної і комунальної форм власності, в якій візьмуть участь студенти та активісти студентських і молодіжних організацій.