Віктор НЕБОЖЕНКО Керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор НЕБОЖЕНКО не виключає, що Росія після чергових президентських виборів (2008 року) може переглянути свою політику відносно Організації за економічний розвиток і демократію – ГУАМ.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку В.НЕБОЖЕНКО висловив сьогодні під час засідання експертного клубу «Російський четвер».

«Поза всяким сумнівом, ГУАМ – це новий блок нових лідерів. І цілком можливо, що людина, яка прийде замість Володимира ПУТІНА, буде достатньо дотепною і буде прийнятою до цього клубу. СНД - це все ж таки клуб старих президентів, а не діюча організація», - сказав В.НЕБОЖЕНКО.

Відео дня

На його думку, актуалізація ГУАМ стала можливою зважаючи на неефективність політики Росії на пострадянському просторі. «Кремль цікавили великі бики – великі країни і великі ефекти. Ближнє зарубіжжя – це один із найпровальніших національних проектів ПУТІНА. Росія одночасно хапалася за все – і за погіршення відносин зі своїми сусідами Україною і Білоруссю (регулярно, з великим задоволенням, що роблять слабкі, а не сильні країни), і за одночасну реанімацію СНД, і абсолютно скандальний проект з Єдиним економічним простором, який незрозуміло кому вигідний, окрім самої Росії», - пояснив він.

Політолог також не згоден із твердженням про антиросійську спрямованість ГУАМ. «Росії нема на кого ображатися. Їй потрібно або умертвляти процес СНД - своїми руками або руками України. Здається, Україна легко піде на це, а Грузії не до цього. Або намагатися знайти свою модель відносин з ГУАМом – нічого в цьому страшного немає. Не треба зображати з нього якусь американську гільду, яка охоплює Росію», - зазначив В.НЕБОЖЕНКО.

Разом з тим, експерт також вважає, що і Україні потрібно визначити свою роль в цій організації. «Ядром цієї організації будуть саме Азербайджан і Грузія. Україні не слід думати, що вона тут буде особливою. Ми тут все одно виконуватимемо другу роль. Ми найбільші, але найбільш сумні та романтичні. І не треба робити Україну, незважаючи на те, що ми всередині ГУАМа, якимсь епіцентром. Це тільки для російського МЗС швидке піднесення ГУАМ стало несподіваним», - додав він.

В.НЕБОЖЕНКО вважає, що міністр закордонних справ України Арсеній ЯЦЕНЮК має «показати свій інтелект і застосувати свої аналітичні здібності в проектуванні роботи щодо ГУАМ». «Ефективними (у ГУАМ – УНІАН) будуть Азербайджан і Грузія. Нам ще потрібно знайти місце своє і свої обставини, щоб бути корисними Грузії і Азербайджану», - вважає політолог.

Як повідомляв УНІАН, 18-19 червня в Баку відбувся саміт ГУАМ. У ньому взяли участь Президент України Віктор ЮЩЕНКО, Президент Азербайджану Ільхам АЛІЄВ, Президент Грузії Михайло СААКАШВІЛІ, Президент Польщі Лех КАЧИНСЬКИЙ, Президент Румунії Траян БАСЕСКУ, Президент Литви Валдас АДАМКУС, віце-президент Болгарії Ангел МАРІН, прем`єр-міністр Молдови Василє ТАРЛЄВ, віце-спікер парламенту Естонії Крістіїна ОЮЛАНД, міністр економіки Латвії Юрій СТРОДС, а також представники Державного департаменту США, уряду Японії, посольств Німеччини, Туреччини, Казахстану, представники ООН, ОБСЄ, ЮНЕСКО, ОЧЕС та інші.