Українське суспільство має дати належну оцінку діям комуністичного режиму, заявив лідер «Нашої України», колишній Президент України Віктор ЮЩЕНКО, виступаючи на відкритті міжнародної конференції «Співпраця СРСР та Німеччини у міжвоєнний період та під час ІІ Світової війни: причини та наслідки».

Як повідомляє прес-служба партії «Наша Україна», він підкреслив, що багато міжнародних інституцій, у тому числі ОБСЄ і ПАРЄ, засудили сталінський комуністичний режим, прирівнявши його до фашистського, водночас в Україні комуністи і досі перебувають у владних органах.

«Як би не було важко, європейська спільнота переважно впоралась з викликами фашистської ідеології через міжнародні трибунали, через світовий і національний політичний осуд. Ми прийшли до відчуття, що фашизм відновити важко, чого не можна сказати про комуністичну ідеологію», - сказав В.ЮЩЕНКО.

Відео дня

«Ми не пройшли осуду тієї злочинної системи, яка називається сталінізм, і тому у нас така тяжка дорога», - підкреслив він.

Тому В.ЮЩЕНКО наголосив на важливості сьогоднішньої конференції, яка, на його думку, має наблизити українське суспільство до тих оцінок і кроків, які вже були зроблені об’єднаною Європою для вирішення цієї проблеми.

Політик підтримав проект ухвали конференції, у якій пропонується зазначити необхідність створення Міжнародного трибуналу для розгляду злочинів комунізму і розпочати судове переслідування живих виконавців комуністичних злочинів.

5-6 листопада Київська міська організація Українського добровільного, культурно-просвітницького, правозахисного, благодійного товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, Громадський інститут історичної пам’яті, Національний університет «Києво-Могилянська академія» проводять міжнародну наукову конференцію «Співпраця СРСР та Німеччини у міжвоєнний період та під час II Світової війни: причини та наслідки», почесним головою оргкомітету якої є В.ЮЩЕНКО.

З доповідями на цьому науковому зібранні виступатимуть не лише авторитетні українські науковці, але й дослідники з Німеччини, Великої Британії, Фінляндії, Угорщини, Чехії, Сербії, Грузії.