Опозиція наполягатиме на виконанні владою резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо України.

Про це заявив сьогодні під час брифінгу заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО, повідомили УНІАН у його прес-службі.

Як підкреслив М.ТОМЕНКО, для опозиції є важливим виконання принципового документу – резолюції ПАРЄ щодо України. «Для нас надзвичайно важливо, щоби парламент реагував на такі документи», - наголосив політик. Він нагадав, що резолюція ПАРЕ із 18 пунктів містить три пункти, які прямо стосуються екс-прем’єра Юлії ТИМОШЕНКО і п’ять пунктів, які прямо стосуються переслідувань політичної опозиції в Україні. «Тобто із 18 статей – 8 стосуються політичних переслідувань і незаконних дій влади стосовно Ю.ТИМОШЕНКО, Юрія ЛУЦЕНКА, Валерія ІВАЩЕНКА та інших», - підкреслив він.

Відео дня

«Переконаний, що владі рано списувати Ю.ТИМОШЕНКО з числа впливових політичних гравців», - наголосив М.ТОМЕНКО. Він додав, що так само і деяким колишнім опозиціонерам, які вирішили вийти з БЮТ та створити свої партії, варто нагадати, що «Ю.ТИМОШЕНКО серед політичних гравців сьогодні є найвпливовішою в Україні, оскільки з точки зору зовнішньої політики саме по оцінці влади до неї визначають ставлення до України».

«Тому, не зважаючи на те, що Ю.ТИМОШЕНКО посадили в тюрму, вона залишається ключовим політичним гравцем на відміну від тих, кого посадили в уряд та Адміністрацію Президента», - підкреслив він.

Заступник голови парламенту повідомив, що Комітет закордонних справ розгляне це питання, а опозиція вимагатиме, щоби план дій Верховної Ради стосовно виконання резолюції ПАРЕ був проголосований і виконувався. Віце-спікер нагадав, що 18 пункт резолюції чітко говорить, що у випадку, якщо Україна не виконає резолюцію, то «це викличе серйозні питання щодо відданості влади принципам демократії та верховенства права, що має потягнути за собою належну реакцію з боку Асамблеї. Тому Асамблея закликає Моніторинговий комітет уважно слідкувати за ситуацією та запропонувати будь-які наступні дії з боку Асамблеї відповідно до ситуації, включаючи розгляд можливості застосування санкцій, якщо вимоги Асамблеї не буде виконано».

«Ми не хочемо, щоби стосовно України застосовувалися санкції і хочемо, щоб документи ПАРЕ виконувалися і парламентом, і Президентом», - підсумував М.ТОМЕНКО.