Американський інженерно-будівельний підрозділ у складі 225 осіб залишає Україну.

Про це УНІАН повідомив речник командування українських ВМС, підполковник Володимир БОВА.

За його словами, сьогодні о 9.30 перша черга американських резервістів (близько 100 осіб), що прибули в Україну для підготовки Старокримського полігону ВМС України до військових навчань «Сі Бриз-2006», вирушили до Сімферопольського аеропорту. Завтра зранку має намір відбути з України друга половина підрозділу.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, сьогодні завершився термін призову американських резервістів, який тривав два тижні. Як було заплановано, їх сьогодні повертають до США.

В.БОВА також сказав, що у разі позитивного голосування Верховної Ради України 14 червня стосовно надання дозволу на проведення міжнародних військових навчань у Криму американські будівельники можуть повернутися до Криму для проведення підготовчої роботи, але в іншому складі.

За словами В.БОВИ, сьогодні до Феодосії із Севастополя, щоб попрощатися з американськими резервістами, прибув командувач ВМС України контр-адмірал Ігор ТЕНЮХ. У своєму виступі перед американцями він подякував їм за співпрацю, зазначивши, що вона є багаторічною: сторони вже неодноразово проводили спільні навчання як на території України, так і на території США.

І.ТЕНЮХ висловив сподівання, що ця співпраця буде продовжуватися і поглиблюватися. Американські військовослужбовці зустріли ці слова бурхливими оплесками, сказав підполковник В.БОВА.

Він додав, що американська сторона в особі прес-аташе Посольства США в Україні Бренда БАЙЄРА, який зараз перебуває у Феодосії, висловила жаль з приводу того, що не вдалося завершити спільний українсько-американський проект із удосконалення навчально-матеріальної бази Старокримського полігону, який у подальшому українська сторона планувала використовувати не лише під час навчань „Сі бриз”, а і для проведення занять з бойової підготовки і підготовки миротворчих підрозділів.

Як також повідомив речник командування ВМС України, доставлений американським судном вантаж залишається у порту Феодосії, відносно нього продовжуються митні процедури, „працюють митники, представники брокерської фірми”.

Колону з американськими резервістами під вигуки: „Ура!”, „Янки – гоу хоум!” проводжали з території військового санаторію Міністерства оборони України присутні за його воротами близько 150-200 осіб - народні депутати України, депутати Верховної Ради АРК, депутати Феодосійської міської ради, місцеві жителі та представники ряду політичних сил з інших регіонів України.