Верховна Рада та Президент України Віктор ЮЩЕНКО мають дати політичну оцінку інциденту, що стався між міністром внутрішніх справ Юрієм ЛУЦЕНКОМ та Київським міським головою Леонідом ЧЕРНОВЕЦЬКИМ.

Таку думку в коментарі УНІАН висловила народний депутат, член Партії регіонів Ірина БЕРЕЖНА.

“Вважаю, що Верховна Рада та Президент України мають надати політичну оцінку тому, що трапилося, а генеральний прокурор ще й правову, бо ці дії можна кваліфікувати згідно з Кримінальним кодексом України», - сказала вона.

Відео дня

Крім того, І.БЕРЕЖНА вважає, що глава МВС має подати у відставку. За її словами, бійка, вчинена міністром внутрішніх справ Ю.ЛУЦЕНКОМ на засіданні РНБО, - вчинок, що повністю дискредитує державну владу України. “Він, певно, забув, що на сьогоднішній день не тільки «людина та громадянин», а ще й міністр внутрішніх справ, головний міліціонер країни, зразок для всіх представників правоохоронних органів”, - сказала народний депутат. За словами І.БЕРЕЖНОЇ, не слід дивуватися, якщо завтра будь-який міліціонер почне чинити самосуд, наслідуючи приклад міністра внутрішніх справ. “У цивілізованій країні міністр, що себе поважає, вже мав би подати у відставку”, - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, учора, 18 січня, Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ розповсюдив заяву, що "на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, у присутності губернаторів та інших високих посадовців, міністр внутрішніх справ ЛУЦЕНКО, не маючи аргументів у дискусії і втративши контроль над собою, по-варварськи накинувся на мера Києва Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО". "Така дикунська поведінка – ганьба для всієї України. Я не дозволю дикунам влаштовувати в столиці і в країні таке "беззаконня" і обов`язково доведу кримінальну справу до кінця. На цього пана (Ю.ЛУЦЕНКА) чекає або психлікарня, або в`язниця", - заявив Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ.

Після цього Ю.ЛУЦЕНКО розповів, що на засіданні РНБО, не називаючи конкретних прізвищ, він говорив про величезну кількість столичної землі, яка незаконно розподіляється Київрадою, і що Генеральна прокуратура України повинна не просто подавати протести на конкретні рішення Київради, а й накладати арешт на ці землі. За словами Ю.ЛУЦЕНКА, після того, як усі присутні на РНБО погодились з пропозицією про створення спільних груп з представників ДПУ, МВС і СБУ для перевірки законності відведення земель у Києві, Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ заявив: “ЛУЦЕНКО, Віктор Андрійович, вимагав у мене землю нібито для міліціонерів, і якщо я не дам, – обіцяв заарештувати мого сина”.

Ю.ЛУЦЕНКО відзначив, що це відверта брехня, і що після закінченню РНБО, коли Президент України пішов, він заявив Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ, що той “брехун і просто падлюка, і так нормальні люди не чинять”.

“Після цього, - сказав міністр, - пан ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ підступно вдарив мене по коліну”. У відповідь, за словами Ю.ЛУЦЕНКА, він дав Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ ляпаса – “чоловічого, відкритого”.

“Я не збираюся вибачатись, я вчинив як людина, як громадянин, як ЛУЦЕНКО”, - заявив міністр внутрішніх справ.