Лукашенко запросив до Мінська бойовиків "ЛНР" / Фото: REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на запрошення до Мінська бойовиків "ЛНР", яке зробив Олександр Лукашенко. Раніше той запропонував терористам "допитати" журналіста Романа Протасевича в Мінську.

В ефірі "Сніданку з 1+1" Кулеба заявив, що Лукашенко своїми діями штовхає Україну до реакції на них. Він наголосив, що Київ не хоче політичної чи економічної війни з Мінськом, а тому буде "діяти зважено".

"Буде боляче Олександру Лукашенку. У нас є достатньо інструментів, щоб зробити людям і країнам, які не поважають територіальну цілісність України, боляче. Особливо, коли йдеться про Білорусь, з якою у нас багато зв'язків. Зокрема, й економічних. Не буду закидуватися погрозами, але хочу сказати, що є речі, які ми не пробачаємо. Неповага до територіальної цілісності України - одна з таких", - сказав очільник МЗС.

Відео дня

Він додав, що наразі між Києвом та Мінськом немає дипломатичних каналів попри роботу посольств. "Утім, це для вирішення гуманітарних питань. Політичного діалогу між Україною і Білоруссю наразі немає. Київ не визнав Лукашенка", - заявив Кулеба.

Україна з 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.

23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування. Літак перевірили, бомбу не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.

Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту літака.

Одразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головним редактором NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29. Того самого дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера за допомогою винищувача.