Не скрізь прибрали агітаційні листівки / фото УНІАН, Максим Поліщук

В Україні в "день тиші" напередодні виборів були зафіксовані тисячі випадків порушень виборчого процесу.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.uа.

Читайте такожСуд дозволив проводити опитування Зеленського в день місцевих виборів

Відео дня

У суботу, 24 жовтня, тільки в столиці, за даними поліції, надійшло понад півсотні повідомлень про порушення виборчого законодавства. Був складений один адмінпротокол.

Як йдеться в сюжеті, агітаційні плакати та листівки досі не зняті з парканів і під'їздів будинків. Відповідальність за прибирання цієї агітації лежить на органах місцевого самоврядування.

Понад півсотні киян затримала поліція у Рівному. Вони поширювали листівки з "чорним" піаром на одного з місцевих кандидатів у мери. Серед порушників були й неповнолітні. Зараз у поліції вирішують питання щодо притягнення до відповідальності їхніх батьків.

Серед лідерів за кількістю порушень виборчого законодавства опинилися Київська, Харківська, Луганська області, Дніпро, Хмельницький, Рівне, Черкаси, Житомир та столиця. Тут фіксують масові факти незаконної агітації, збереження агітаційних матеріалів і появу нових матеріалів з ознаками агітації. Про це повідомили в Комітеті виборців України.

Мало не всі політичні сили розмістили так звану приховану агітацію, зокрема, білборди без назв політичних партій і їх логотипів, але виконані з дотриманням стилістики відомих партій і з використанням їх політичних гасел.

Особливо пильно за дотриманням виборчого законодавства правоохоронці та спостерігачі стежитимуть у день виборів - 25 жовтня. За безпеку і порядок на кожній ділянці відповідатимуть по двоє копів.

Що таке "День тиші"

"Передвиборча агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування", - йдеться в ч.2 ст. 57 Закону про вибори народних депутатів України. Тобто, з півночі суботи вводиться повна заборона на політичну агітацію. Цей день називають "днем тиші".

У цей час забороняється проведення масових політичних акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій, пікетів), роздача агітаційних матеріалів, проведення концертів і демонстрація фільмів, а також публікація результатів політичних опитувань.

Навіщо потрібен "день тиші"

Завдання "дня тиші" - забезпечити вільний і самостійний вибір кандидатів виборцями та не допустити політичної пропаганди. Цей день дається, щоб виборець міг спокійно подумати, за кого він хоче проголосувати, і прийняти зважене рішення.

Що заборонено робити в цей день:

  • Поширювати екстремістські матеріали та заклики до насильницького повалення влади;
  • підкуповувати виборців товарами та послугами;
  • розміщувати та поширювати агітаційні матеріали та політичну рекламу;
  • встановлювати інформаційні намети;
  • публічно закликати кандидатам голосувати за або проти партії.

Яке покарання за порушення

  • За порушення закону передбачено штраф у розмірі від 500 до 850 грн для громадян, та від 850 до 1360 для посадових осіб.

Сьогодні, 24 жовтня, по всій Україні оголошено "день тиші". У цей день заборонена будь-яка політична агітація.