Зеленський виступає за продовження режиму тиші на Донбасі / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Президент України Володимир Зеленський заявив, що режим тиші на Донбасі крихкий та нестабільний, але він має продовжуватись.

Читайте такожОкупація Криму та агресія Росії на Донбасі: Зеленський виступив в ООН (відео)Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільній з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою прес-конференції у Братиславі. Захід транслював Офіс президента України у Facebook.

«Насамперед, повернення миру в Україну – це головне моє завдання як президента України, над яким від початку каденції ми працюємо в форматі 24/7 і ми змогли досягти прогресу на цьому шляху в порівнянні з попередніми роками», - заявив він.

Зеленський відзначив, що на Донбасі режим припинення вогню триває майже 2 місяці та він є найдовшим з початку війни.

«Так, час від часу є спроби зірвати це перемир’я, але існуюча тиша, поки що крихка і не до кінця стабільна, обов’язково має продовжуватись, адже вона дозволить здійснити наступні кроки на шляху до мирного врегулювання», - додав глава держави.

Водночас він зазначив, що в процесі встановлення миру на Донбасі Україні потрібна допомога міжнародних партнерів, зокрема й Словаччини.

«Ми високо цінуємо їхні зусилля та їхню постійну підтримку, зокрема солідарність у відновленні суверенітету та територіальної цілісності України, невизнання російської анексії Криму та підтримку санкційної політики щодо РФ», - зауважив президент.

Режим тиші на Донбасі: деталі

  • 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного і всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.
  • 6 вересня ворог порушив режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще одного було поранено.