Глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко вважає, що в Україні в деяких сферах завдяки реформам настав "кінець епохи бідності".

Про це Корнієнко сказав в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на 1+1, пише ТСН.

Відео дня

"Не можна сказати, що ми над цим працюємо. Наприклад, дуже вдала була історія з пониженням цін на газ. Люди відчули це. Це те, що реально для кишені", - сказав він.

Водночас співголова депутатської фракції партії "Опозиційна платформа — за життя" Юрій Бойко перебив Корнієнка, зазначивши, що це не досягнення влади - "це у світі впала ціна на нафту до нульової відмітки".

"Можна ж чимось й заважати через якісь схеми, як це раніше було, і якісь доступні ресурси теж робити для людей недоступними. Але те, що стосується, наприклад, теми децентралізації, то це реально кінець епохи бідності", - продовжив Корнієнко.

Читайте такожНардеп Палиця заявив, що політичні сили України хочуть "розідрати країну"

Він додав, що завдяки децентралізації гроші "спускаються вниз до людей, до громад".

"Можна говорити про послуги, про ЦНАП, про діджиталізацію, але це все людям нецікаво. Цікаво те, що 60% податку на доходи "спускаються" - це великі суми. І по залишках на депозитах міст, міських рад ми бачимо, що ці суми настільки великі, що ради навіть не можуть ними оперувати", - зазначив нардеп.

Він повідомив, що міські ради відправляють залишкові кошти на депозит. За словами Корнієнка, на депозитах — вже 6 мільярдів гривень.

"При цьому все асфальтовано, парки зроблені в містах. Ми дуже багато проводили опитувань. Ми запитували: "Чому ви саме задоволені діяльністю нинішніх мерів?". Готуємося до виборів і хочемо знати цю інформацію. Люди кажуть: "У нас в місті все заасфальтоване". До 60% в деяких містах задоволені якістю ремонту доріг. Це правда", - розповів депутат.

Водночас Корнієнко зазначив, що багато українців незадоволені медичною та комунальною сферою.

"Люди запитують: "У нас багато грошей зараз на місцях, що ви з ними будете робити далі?". А наступна виборча кампанія буде присвячена питанню не політичному, куди нам рухатися, на місцевому рівні національні питання мало кого цікавлять. А цікавлять конкретні питання, куди наше місто, містечко, селище (рухається - Ред.)... Ми завершили об'єднання, і всі 1460 громад будуть в однаковому режимі працювати, прямих міжбюджетних відносинах з державою. Це прямі засоби, прямі можливості", - розповів голова партії "Слуга народу".

Він додав, що зараз напрацьовується перегляд податкової бази.

"У нас законодавство не дозволяє її переглядати менш ніж за півроку до кінця бюджетного року, але на наступний рік у нас є кілька ідей щодо перегляду бази таким чином, щоб ще більше податків, ще більше грошей "спускати вниз. Тому що ми бачимо, що це та історія, яка може реально рухати країну", - зазначив нардеп.

Читайте такожРазумков не бачить у Раді ініціатив щодо федералізації

Корнієнко додав, що після місцевих виборів восени, коли переоберуть ради й запрацюють виконкоми рад, українці отримають "нову країну, оновлений лад, оновлену якість". За його словами, люди на місцях самі будуть керувати своїм життям.

"Підвищиться статус депутата місцевої ради ОТГ, який обереться 25 жовтня. Він буде набагато вищий, набагато впливовішими, ніж зараз депутат сільської ради, селищного тощо. Люди за півроку це побачать. Шляхом цього вони зможуть вирішувати проблеми жителів набагато краще. Комунальна, житлова сфера, дороги, місцева економіка, залучення інвестицій - все можна буде вирішувати на рівні громади", - зазначив голова партії "Слуга народу".

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№ 3809).