Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№ 3809).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення з подальшими техніко-юридичними правками проголосували 326 народних депутатів із 386 зареєстрованих в сесійній залі.

Постановою передбачається призначити чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю, 25 жовтня.

Відео дня

Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, міста Севастополя та в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей не призначаються і не проводяться.

У зв’язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст Донецької та Луганської областей, вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначаються і не проводяться.

Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які не були призначені відповідно до пунктів 2 і 3 цієї постанови, будуть призначені в установленому окремими законами порядку та строки, за умов: припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України, а саме: виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Росією, російських окупаційних військ, їх військової техніки з території України; відновлення повного контролю України за державним кордоном України; роззброєння всіх незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях України; відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях України; забезпечення безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях АР Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополя після повноцінного завершення на відповідних територіях процедур з роззброєння, демілітаризації та реінтеграції відповідно до стандартів Організації Об’єднаних Націй та Організації з безпеки і співробітництва в Європі, що створить можливості для дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Читайте такожЗавтра на урочистому засіданні ВР виступить Зеленський

Чергові місцеві вибори не проводяться у разі призначення перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на 25 жовтня.

Кабінет міністрів має вжити в межах повноважень заходів із забезпечення фінансування місцевих виборів 25 жовтня за рахунок коштів державного бюджету України.

Також уряд має спільно з Центральною виборчою комісією розробити заходи і рекомендації, спрямовані на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 під час проведення місцевих виборів 25 жовтня з урахуванням виборчих процедур та вимог Виборчого кодексу.

Крім того, Кабмін має здійснити розрахунок та передбачити видатки на забезпечення цих заходів.

ЦВК має вжити заходів з фінансового та матеріально-технічного забезпечення підготовки і проведення виборів за рахунок коштів державного бюджету; призначити перші місцеві вибори у новоутворених сільських, селищних, міських територіальних громадах та районах, в яких відповідно до Виборчого кодексу призначено перші місцеві вибори одночасно з черговими місцевими виборами, призначеними на неділю, 25 жовтня.

Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

Читайте такожРазумков не бачить підстав для скасування місцевих виборів

Як повідомляв УНІАН, Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ВР прийняти постанову про призначення чергових місцевих виборів на неділю, 25 жовтня.

Проектом постанови № 3809 пропонувалося призначити на неділю, 25 жовтня, чергові вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та Київського міського голови.

Проектом пропонувалося, що "вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей не призначаються та не проводяться".

Крім того, проектом постанови пропонувалося встановити, що "у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст Донецької та Луганської областей вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначаються та не проводяться".

За результатами голосування комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект постанови № 3809 в цілому з урахуванням пропозицій комітету.