Серед іншого в КСУ визнали, що зупинка громадського транспорту є порушеннями Конституції / фото УНІАН

Не треба шукати винних у тому, що деякі положення постанови Кабінету міністрів про карантин в Україні через епідемію коронавірусу виявилися неконституційними.

Про це голова Верховної ради Дмитро Разумков заявив у ток-шоу "Свобода слова" на телеканалі ICTV, передає ТСН.

Голова ВР назвав пошук винних "не зовсім коректним", оскільки в умовах, схожих на пандемію COVID-19, досі не доводилося працювати жодній владі "не лише в Україні, а й, мабуть, у світі".

Відео дня

"Як показує практика, на початку боротьби з коронавірусом всі відпрацювали достатньо ефективно. Хтось краще, хтось трошки гірше. Але всі зробили ті першочергові кроки, які не дозволили розвиватися епідемії так, як вона розвивалася в Іспанії, в Італії, в багатьох інших державах світу і Європи зокрема", - наголосив Разумков.

Також він додав, що, замість пошуку винних, варто "взяти (рішення КСУ - ред.) до уваги і більше не робити тих помилок, які були зроблені".

Читайте також"Є багато питань": до Ради кличуть Степанова через ситуацію з коронавірусом

Карантин в Україні: рішення КСУ щодо неконституційності карантину

  • Наприкінці серпня Конституційний суд визнав неконституційними деякі обмеження карантину. Зокрема, обмеження прав і свободи громадян на період дії карантину суперечать Конституції України. Також судді погодилися, що зупинка громадського транспорту та заборона діяльності громадських закладів є порушеннями Конституції.
  • Карантин в Україні був введений наприкінці березня, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Уряд вирішив повністю зупинити громадський транспорт і перекрити міжобласне сполучення. Послаблювати обмеження почали з початку літа.
  • У серпні карантин змінили на адаптивний. Тоді регіони країни поділили на «червону», «зелену», «помаранчеву» зони з огляду на завантаженість ліжок, середню кількість тестувань населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування та показник динаміки зростання випадків інфікування. Таким чином, у кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші – у "зеленій" зоні, найбільш жорсткі очікують регіони "червоної" зони.