Кулеба розповів, з яких причин ООН проігнорувала Кримську платформу \ фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що Організація Об'єднаних Націй (ООН) з політичних причин проігнорувала інавгураційний саміт Кримської платформи з деокупації півострова.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав під час онлайн-брифінгу.

"Відзначу негативний момент у контексті нашої участі в ООН - це безумовно те, що ця організація проігнорувала саміт Кримської платформи і не була на ньому представлена. Це відбулося абсолютно з політичних мотивів, і ми будемо говорити з керівництвом організації про неприпустимість такого ставлення, адже ключовим завданням ООН є саме підтримка миру та безпеки", - заявив Кулеба.

Саміт Кримської платформи

23 серпня у Києві голови делегацій понад 40 країн і міжнародних організацій започаткували міжнародну "Кримську платформу" з метою мирного припинення російської окупації на півострові.

Читайте також"Провокаційна витівка": Путін вперше особисто прокоментував саміт "Кримська платформа"

За підсумками саміту учасники ухвалили спільну декларацію, у якій надається однозначна оцінка незаконним та агресивним діям Російської Федерації. Декларація фіксує наступні тези: невизнання незаконної анексії Криму Росією; зобов'язання розглянути додаткові політичні, дипломатичні обмежувальні санкції відносно Росії у разі подальшої агресії; об'єднання зусиль всіх країн-учасниць платформи задля зміцнення безпеки та стабільності у Чорноморському регіоні.

Крім того, вперше на міжнародному рівні Російську Федерацію визнано державою-окупантом і, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, вона має негайно припинити порушення прав людини в окупованому Криму, забезпечити вже зараз безперешкодний доступ до Криму для міжнародних гуманітарних та правозахисних організацій.

Також у кожній країні буде визначено уповноважену особу, яка співпрацюватиме з Офісом "Кримської платформи".