Польща надає потужну допомогу Україні / фото УНІАН, Андрій Кравченко

Олена Кондратюк, заступниця голови Верховної Ради України, привітала народ Польщі з Днем Конституції їхньої країни. Також вона відзначила величезний внесок поляків у підтримку України під час війни проти РФ.

"Перш за все хочу привітати народ Польщі сьогодні з Днем Конституції. Це свято, яке говорить про те, що поляки - європейська нація", - заявляє вона.

Кондратюк наголосила, що на сьогодні не лише політики з Польщі підтримують українців, це й прості поляки, які приймають у себе жителів нашої країни, які тікають від війни.

Вона нагадала, що у Польщі вже знайшли прихисток 2 млн 700 тис. українців у різних містечках та містах.

"І знаєте я скажу що я була недавно на саміті спікерів 10 парламентів. Ми бачили, як знаходять прихисток тимчасовий наші люди на території Польщі. А знаєте, коли заїжджаєш до Польщі, то таке таке враження складається, що ніби вони воюють разом з нами. Тому що ви побачите українську символіку на всіх державних інституціях, ви побачите, як багато наших людей там є, які вони там мають можливості", - наголосила заступниця голови ВР.

Йдеться про безкоштовний мобільний зв'язок для українців та безоплатний проїзд для них.

На політичному рівні Польща, зазначила Кондратюк, стала "адвокаткою" України щодо нашого вступу до ЄС. Крім того, ця країна-сусід відкрито засуджує агресію РФ, говорить про терористичні дії Росії.

"Ми повинні говорити про нашу парламентську взаємодію. Ми обговорюємо, як можна адаптувати наших людей, які отримали прихисток на території Польщі... Це питання адаптації, працевлаштування, курсів мовних", - каже вона.

Кондратюк каже, що Польща наразі взяла на себе найбільший "удар" зі всіх європейських країн у зв'язку з появою українських біженців.

Вас також можуть зацікавити новини: