Леонід Кравчук ініціюватиме створення фонду для відновлення Донбасу / фото УНІАН

Перший президент України Леонід Кравчук назвав свої першочергові кроки у складі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу.

Як сказав Кравчук в ефірі телеканалу "Україна 24", він має намір підняти на переговорах два питання - створення фонду для відновлення Донбасу, а також вільної економічної зони.

"Перший крок - наступальний. Почнемо з Будапештського меморандуму. Україна тоді склала ядерну зброю, 175 ракет. На кожній ракеті стояло по п'ять боєголовок, загалом - більше 1000. Кожна шахта коштувала мільярд доларів, тих доларів, зараз це близько 300 млрд. І цей крок України мав дуже велике значення для зменшення ядерних арсеналів і витрат на ядерні арсенали тих ядерних держав, які сьогодні існують", - сказав перший президент.

Відео дня

Читайте такожКулеба: поїздки Кравчука в Білорусь іноді закінчуються несподівано, наприклад, розпадом СРСР

За словами Кравчука, Україна, виходячи з цього, має право порушити питання про створення спеціального фонду для відновлення зруйнованого Донбасу.

"Якщо ми це обговоримо й подамо в широкому плані, дипломатичними зусиллями всіх разом, і Росія підтримає... Я хочу фонд реанімації Донбасу, люди почнуть відразу за щось конкретне братися", - сказав він.

Як зазначив Кравчук, друга ініціатива стосується створення вільної економічної зони на Донбасі.

"Коли я був президентом, ми створили вільну економічну зону, куди увійшли Донецька, Луганська, Дніпропетровська області. Потім про це забули. Я думаю, зараз це також треба зробити - не тільки на контрольованих територіях, а у всіх областях. І коли люди займуться конкретними справами, туди підуть інвестиції. І не треба буде говорити про якийсь особливий статус Донбасу", - сказав перший президент.

Як повідомляв УНІАН, Леонід Кравчук заявив, що заради миру на Донбасі готовий вести діалог з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).