Кулеба прокоментував останні заяви Лукашенка / REUTERS

Відносини України з Білоруссю вже не можуть бути такими, якими вони були раніше.

Таку думку в ефірі "Прямого" висловив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Очевидно, що відносини з Білоруссю вже не можуть бути такими, якими вони були до цього. І не лише через масові і системні порушення прав людини в Білорусі, а й через рішення по "вагнерівцях", через те, що Україна в усьому, виявляється, винна. Тобто Росія реально починає там заводити своїх фахівців, а звинувачують Україну. Це недружня політика, і ми не повинні цього терпіти. Моя політика в дипломатії завжди дуже проста: якщо тебе б’ють, ти завжди маєш вдарити у відповідь", - заявив Кулеба.

Протести в Білорусі і звинувачення на адресу України

  • У Білорусі з 9 серпня після президентських виборів тривають масові протести і страйки з вимогою проведення нових, чесних виборів, а також відставки Олександра Лукашенка.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі нібито розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 2 вересня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що ситуацію в Білорусі дестабілізують "екстремісти" з України. "Близько 200 екстремістів, натренованих на українській території, зараз перебувають у Республіці Білорусь", - сказав він.
  • Того ж дня Кулеба назвав маячнею та плодом хворобливої уяви цю заяву Лаврова.
  • 4 вересня Кулеба зазначив, що повернення "вагнерівців" в Росію стало ключовим моментом для відкликання посла з Білорусі, який досі перебуває на консультаціях в Києві.