УНІАН

Законопроект № 5655 про реформу містобудування пройшов антикорупційну експертизу НАЗК та в цілому враховує вимоги розробленої НАЗК Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки. Про це йдеться у висновках Агентства.

Водночас у НАЗК вказали на низку недоліків у законопроекті, які мають бути виправлені до другого читання. 

Зокрема, експерти звернули увагу на невизначеність статусу Містобудівної палати, дискреційні повноваження посадових осіб при розгляді питання щодо призначення позапланової перевірки, невизначеність процедури та строків реалізації рішень про демонтаж об’єктів самочинного будівництва, а також підвищення ролі містобудівних умов та обмежень з одночасним зниженням контролю за дотриманням вимог законодавства при їх наданні.

Відео дня

Водночас корупційні ризики відсутні у ключових пунктах законопроекту, таких як обов’язкове проведення моніторингу забудови органами місцевого самоврядування, державна реєстрація права на виконання підготовчих та будівельних робіт з використанням єдиної електронної системи, залучення нотаріусів та державних реєстраторів, участь при введенні в експлуатацію об’єктів будівництва незалежних юридичних осіб, що працюють в сфері містобудівного контролю, зміни вимог при проведенні експертизи проєктної документації на об’єкт будівництва, застосування страхових механізмів для зменшення ризиків при будівництві.

Також експертизу пройшли пункти, що стосуються використання нової моделі відповідальності при порушенні містобудівного законодавства, регулювання питання з замовником щодо майнових авторських прав на проєктну документацію, механізм  позбавлення сертифікатів виконавців робіт в сфері архітектури. 

Нагадаємо, законопроект №5655 разом з законопроектами №5656 та №5877 лежить в основі реформи містобудування, яка має на меті перевести галузь будівництва у цифровізовану і контрольовану площину. Планується, що проєкт закону буде розглянуто парламентом у другому читанні вже у листопаді-грудні 2021 року.