За участю глави МВС штаб ООС дозволив використовувати пожежні літаки

Масштабну пожежу в Луганській області, що охопила 5 га лісу і кілька населених пунктів, вдалося оперативно локалізувати завдяки злагодженій взаємодії різних відомств і оперативної реакції МВС.

Про це йдеться в статті «Луганщина у вогні. Як проходила рятувальна операція з ліквідації масштабних пожеж», опублікованій інформагенцією «Українські новини».

«Для МВС 1-е півріччя 2020 року - просто аврал: здавалося б, ось недавно горіла Чернігівщина і Житомирщина, і ось днями рятувальники розбирали завали будинку на Позняках, здавалося б лише вчора міністр внутрішніх справ на заході України курував операцією з ліквідації надзвичайної ситуації в зв'язку з затопленням 2 областей, тепер знову пожежі - тепер горить схід України. У район прибув Президент, секретар РНБО, звичайно, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. На місці ліквідації наслідків пожежі розгорнуто пункт життєзабезпечення, скликається засідання оперативного штабу», - йдеться в публікації.

Відео дня

Читайте такожМасштабну лісову пожежу на Луганщині локалізували

За словами автора, в цій НС, як і в попередніх кризових ситуаціях, основна робота з ліквідації наслідків та допомоги місцевому населенню лягла на плечі правоохоронців.

«До гасіння вогню залучено більше 1 200 співробітників ДСНС в режимі 24/7, і 293 одиниці техніки, які, як повідомив глава МВС, довелося передислокувати з 4 областей України: Донецької, Дніпропетровської, Харківської та Полтавської, - силами місцевої техніки впоратися не вдалося . Починається комплексна операція. Рятувальники вирушили в самий епіцентр пожежі, поліцейські - евакуюють місцевих жителів в безпечне місце, десятки постраждалих везуть в лікарню. Реагують злагоджено. Для усунення небезпеки мародерства і охорони порядку райони патрулюють додаткові мобільні групи поліцейських», - зазначає він.

Ситуацію в гасінням пожежі ускладнювала близькість лінії розмежування і відсутність розуміння з боку окупаційної влади.

«Однак за участю глави МВС штаб ООС дозволив використовувати пожежні літаки, завдяки залученню пожежної авіації за день було скинуто 16 тон води. До кінця дня джерела загоряння локалізовані, тож небезпека подальшого поширення вогню в разі, якщо знову підніметься вітер, позаду. Міністр також прокоментував роботу слідчих: «Розглядаємо 3 версії - необережне поводження з вогнем, займання в результаті погодних умов і умисний підпал»», - йдеться в публікації.

Пожежа забрала 5 людських життів, стихія залишила без електропостачання близько 1 тис. абонентів, без газу - 1 291 абонента.

При цьому автор додав: «За підсумком - роботи тривають, тривають злагоджено, в більшій частині успішно завдяки досвіду саме міністра внутрішніх справ. Але дивлячись на ситуацію в країні, нас в цьому році може очікувати ще не одна надзвичайна подія, та й небезпека пожеж залишається високою, позаяк зима була надзвичайно сухою», - підкреслив він.