Насіння амаранту користь і шкода / фото pixabay.com

У деяких магазинах на полицях з кіноа і насінням чіа можна побачити незвичайну крупу – насіння амаранту. В останні роки ця рослина стала популярною як "суперфуд", хоча людство вживає його понад 8 тисяч років. УНІАН розібрався, чи дійсно корисне насіння амаранту, чи це лише маркетинговий прийом.

Раніше ми розповідали, в чому полягає користь і шкода гарбуза - головного сезонного продукту осені.

Що таке амарант

Амарант - це однорічна рослина з дрібними квітками, зібраними в суцвіття. В Україні відома під назвою "щириця". Деякі види рослини вважаються бур'янами, але такі культури як амарант хвостатий (з рожевими квітками) розводяться як зернові культури.

У їжу використовуються листя і крупа амаранту. Його насіння має приємний горіховий присмак і за смаком нагадує булгур. З амарантової крупи готують каші, салати, випічку, десерти. Рослину також використовують як корм для худоби.

Насіння амаранту / фото pixabay.com

Амарант: користь насіння

Вживати амарант почали стародавні цивілізації ацтеків і майя. Рослина також була популярною в Мексиці і Південній Америці. Ця крупа містить рекордну кількість білків серед рослин. Вона також багата кальцієм, магнієм, калієм, залізом, цинком. Вітамінів А, В, С і Е в амаранті у два рази більше, ніж у вівсяній крупі.

Читайте такожКористь і шкода сливи: як вибирати фрукт, кому можна і не можна його вживатиРослина може похвалитися високим вмістом клітковини. Пектин в складі крупи очищає кишечник, лізин покращує імунітет і знімає головний біль, рутин зміцнює судини і запобігає варикозу. 

Щириця прекрасно засвоюється дітьми, що робить її дуже корисною для дитячого харчування. Крупа також дозволена вагітним. Низький вміст цукру робить амарант дієтичною крупою. 

Амарант: шкода крупи і протипоказання

Ця рослина дуже корисне, але все ж має ряд протипоказань. Не рекомендується вживати амарант схильним до повноти і людям, що худнуть. Калорійність амаранту становить 370 ккал/100 г, що вище ніж у макаронів і більшості круп.

Амарантову крупу не можна вживати при таких хворобах:

  • панкреатит;
  • гіпотонія;
  • камені в нирках;
  • холецистит.

Вам також може бути цікаво: