Рецепти випічки на кефірі / фото ua.depositphotos.com

Свіжа домашня випічка – це завжди дуже смачно та затишно.

Солодкі пироги, торти, кекси, булочки, а також піцу ласуни можуть вживати у великих кількостях. Приготувати всі ці смаколики можна з "кефірного" тіста.

Випічка на кефірі добре піднімається і виходить дуже пишною й ніжною. А різні ягоди, фрукти, овочі, сир і зелень допоможуть урізноманітнити частування.

Відео дня

Пиріг "Зебра" на кефірі

  • Борошно - 300 г
  • Кефір - 250 мл
  • Курячі яйця - 3 шт.
  • Цукор - 200 г
  • Какао-порошок - 45 г
  • Сода харчова - 1 ч.л.
  • Ванілін - 0,2 г
  • Рослинна олія - 1 ч.л.

Кефір повинен бути кімнатної температури. Відразу слід увімкнути грітися духовку на 180°С.

Збити яйця з ваніліном. Всипати тонкою цівкою цукор, продовжуючи збивати. Далі влити кефір і продовжувати збивати на невеликих оборотах.

Читайте такожВишуканий торт Естерхазі: як приготувати легендарний десертПросіяти борошно через дрібне сито. Відібрати від загального обсягу борошна 20 грамів. Більшу частину борошна змішати з содою. Додавати його до кефірної маси невеликими порціями, акуратно вмішуючи в тісто за допомогою лопатки.

Розділити тісто на дві рівні частини.

В одну додати залишені 20 грамів борошна. В іншу частину – какао. Обидва тіста добре перемішати.

Змастити форму рослинною олією. У центр форми вилити 2 ложки світлого тіста, потім зверху додати 2 ложки темного тіста. Таким чином перелити все тісто в форму. В результаті мають вийти смужки.

Відправити пиріг у розігріту духовку на 30-40 хвилин. Готовність перевіряти шпажкою: якщо з пирога вона виходить сухою – пиріг готовий.

Вийняти пиріг з форми й остудити на решітці. Нарізати його на порції та можна пригощатися з чаєм або молоком – кому як більше смакує.

Пиріжки з сиром і кропом

Для тіста

  • Борошно - 2,5 ст.
  • Яйце - 1 шт.
  • Олія - 0,5 ст.
  • Сіль - 0,5 ч.л.
  • Розпушувач тіста - 10 г
  • Кефір (йогурт) - 0,5 ст.
  • Кріп - 1 пучок

Для начинки

  • Сир - 70 г
  • Бринза - 70 г

Для змащення і посипання

  • Жовток яєчний - 1 шт.
  • Кунжут - за смаком

У глибокій мисці з'єднати кефір з яйцем та рослинною олією. Додати сіль і порізаний кріп, перемішати. Всипте борошно з розпушувачем. Замісити некруте, пластичне тісто.

Як приготувати смачні пиріжки на кефірі / фото ua.depositphotos.com

Для начинки натерти бринзу на дрібній тертці й з'єднати з сиром. Начинка повинна бути в міру солоною, приємною на смак.

Розділити тісто на однакові кульки, приблизно 12-16 штук. Взяти в руки кульку тіста, розплющити і покласти начинку. Зліпити краї та покласти на бочок.

Викласти пиріжки на пергамент. Змастити добре жовтком. Зверху посипати кунжутом. Відправити у розігріту до 180°С духовку на 30 хвилин.

Простий кекс на кефірі

  • Борошно - 430 г
  • Кефір - 250 мл
  • Курячі яйця - 2 шт.
  • Рослинна олія - 100 мл
  • Цукор - 170 г
  • Ванілін - 1 г
  • Розпушувач - 7 г
  • Сіль - 1 г
  • Суміш сухофруктів - 70 г

Всі продукти повинні бути кімнатної температури. У глибоку миску вбити яйця, всипати цукор, влити кефір, додати дрібку солі, а також ванілін.

Збити інгредієнти міксером або вінчиком до отримання однорідної суміші. Влити олію, знову перемішати.

Читайте такожАроматний пиріг з варенням: як приготувати неймовірну випічкуВсипати невеликими партіями просіяне борошно, з'єднане з розпушувачем. При цьому тісто слід помішувати ложкою, щоб борошно не зібралося в грудочки.

Тісто має вийти за консистенцією як густа сметана, але текучим. Борошна може знадобитися трохи більше або менше – орієнтуватися треба на консистенцію тіста.

Далі можна додати в тісто, наприклад, подрібнений шоколад, рубані горіхи, курагу, чорнослив, родзинки. Сухофрукти попередньо промити, розмочити в гарячій воді, просушити й обваляти у борошні, лише потім додати в тісто.

Тісто вилити в застелену пергаментом і змащену олією форму для випічки кексу. Відправити в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин. Готовність кексу перевіряти дерев'яною шпажкою – на виході вона повинна бути сухою.

Вийняти кекс з форми, дати йому охолонути, посипати цукровою пудрою (полити цукровою глазур'ю або розтопленим шоколадом, прикрасити свіжими ягодами) і подавати до столу з чаєм, кавою або молоком.

Вас також можуть зацікавити рецепти: