Зелений хліб зі шпинатом / фото ua.depositphotos.com

Після дегустації свіжого домашнього хліба з неймовірним ароматом вам більше не захочеться купувати цю випічку в магазині. УНІАН зібрав оригінальні рецепти хліба, якими можна побалувати себе без приводу або здивувати гостей на святковому столі.

Якщо ж вас цікавить класичний рецепт хліба, то читайте на нашому сайті, як зробити хліб вдома.

Зелений хліб зі шпинатом

  • Шпинат (свіжий або заморожений) - 300 г.
  • Борошно - 500 г.
  • Сухі дріжджі - 12 г.
  • Вершкове масло - 75 г.
  • Вода - 130 мл.
  • Яйце - 1 шт.
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Вершки жирні - 2 ст.л. (можна замінити сметаною).
  • Вершкове масло і панірувальні сухарі для змазування форми.

Шпинат подрібнити в блендері або в м'ясорубці, після чого віджати воду руками. З'єднати дріжджі і борошно. Подрібнений шпинат змішати з яйцем, розтопленим вершковим маслом і вершками. Потім з'єднати борошно з дріжджами і шпинатною сумішшю, влити воду, злегка перемішати. Залишити на 10 хвилин.

Відео дня

Вимішувати тісто близько 5 хвилин, потім додати сіль і цукор. Вимісити ще пару хвилин, поки тісто не стане м'яким, пружним і однорідного зеленого кольору. Накрити тісто плівкою і рушником, залишити на 15 хвилин. Потім ще раз обминути тісто і викласти в змащену маслом і сухарями форму. Залишити ще на 30 хвилин. Випікати при 180° 35 хвилин.

Томатний хліб

  • Томатна паста - 100 г.
  • Соняшникова олія - 2 ст. л.
  • Дріжджі сухі - 1 ч. л.
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Борошно - 450 г.
  • Вода - 200 г.
  • Сушений базилік - 0,5 ч. л.

Томатну пасту розвести водою і додати цукор. Додати в пасту дріжджі і залишити на 5 хвилин. Додати масло, базилік і сіль, просіяти борошно і замісити тісто. Залишити його на 20 хвилин. Потім ще раз обминути, накрити плівкою і рушником і залишити на 1 годину.

Сформувати з тіста батон і викласти в присипану борошном форму для випічки. Накрити рушником і залишити тісто на 1 годину, поки воно не підніметься в два рази. Розігріти духовку до 200°. Скропити батон водою і випікати 45 хвилин. 

Хліб з сиром і часником / фото ua.depositphotos.com

Хліб з сиром і часником

  • Борошно - 350 г
  • Вода - 250 мл.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Дріжджі сухі - 1,5 ст. л.
  • Масло вершкове - 50 г.
  • Часник сушений - 1 ст. л. (або 2 свіжих зубчики)
  • Сир - 100 г.

У теплій воді розвести дріжджі і цукор. Залишити настоюватися на 15 хвилин. Додати дріжджову суміш і сіль в борошно. Замісити густе тісто і залишити в теплому місці на 1 годину. Розтопити вершкове масло і подрібнити часник. Змішати масло з часником. Сир натерти на тертці.

З тіста сформувати невеликі кульки. Занурити їх в олійно-часникову суміш верхом і викласти впритул в форму для запікання, щоб вони злиплися. Посипати хліб тертим сиром і випікати 30 хвилин при 180°.

Вас також можуть зацікавити новини: