У чому користь мандаринів / фото ua.depositphotos.com

Мандарини - улюблений багатьма українцями фрукт, сортів якого існує великий натовп.

Це невичерпне джерело вітаміну С і дуже смачні ласощі, звичайно, якщо купити їх свіжими. УНІАН підкаже, як не помилитися в магазині і принести додому заповітний святковий фрукт.

Раніше ми говорили про те, що приготувати на Новий рік 2022.

Відео дня

Скільки мандарин можна з'їсти за один раз - користь і шкода фруктів

Читайте такожЯк приготувати смачне згущене молоко: рецепти і поради для загущенняС, B1 і B2, бета-каротин, клітковина, антиоксиданти і багато інших корисних речовин - та причина, по якій дієтологи однозначно рекомендують мандарини. Проте, безконтрольно вживати їх не можна, так як у фруктах присутня глюкоза, яка провокує вироблення інсуліну. Лікарі не рекомендують з'їдати більше 300 гр будь-яких фруктів, не тільки мандаринів, інакше людина почне товстіти.

Таким чином виходить, що найбільш вдалий варіант - взяти 250-300 гр мандаринів і розділити їх на кілька прийомів їжі. При цьому, потрібно пам'ятати, що чим солодший фрукт, тим більше в ньому цукру. Не можна мандарини людям з хворобами травного тракту - гастритом, панкреатитом або виразкою. Також краще не давати цитрусові дітям до 1 року - можете спровокувати алергію.

Як вибрати стиглі мандарини

Секрет свіжих мандаринів / фото ua.depositphotos.com

Всього існує два найсолодших сорти мандаринів:

  • "Клементина" - винайшли в XX столітті, схрестивши мандарини і апельсини. Плоди солодше за будь-які інші, з тонкою гладкою шкіркою насиченого кольору, мають багато кісточок.
  • "Минеола" - за формою нагадують грушу, шкірка тонка, з червонуватим відтінком. Дуже багато кісточок і кисло-солодкий смак.

Країна-виробник теж має значення, наприклад:

  • Абхазькі мандарини солодкі, але з кислинкою в післясмаку. Зазвичай невеликі за розміром, жовто-помаранчевогу кольору, іноді з зеленими плямами. Чистяться легко, кісточок мало. 
  • Мандарини з Туреччини важко почистити через тонку шкірку. Кісточок в них багато, але потрібно звертати увагу на колір - чим яскравіше, тим солодше. 
  • Іспанські фрукти відрізняються товстою шкіркою, чистяться легко, дуже солодкі. Мають помаранчево-червоний відтінок, кісточок мало.
  • Марокканські мандарини взагалі не мають кісточок, шкірка знімається легко. Плеската форма і яскраво-червоний відтінок допоможуть вам не переплутати їх з іншими сортами.

Для того, щоб вибрати найбільш свіжі і солодкі мандарини, скористайтеся нижчеописаними правилами:

Как вибрати свіжі мандарини / Інфографіка УНІАН
  • хороший плід не має цвілі, гнилі або вм'ятин на поверхні;
  • мандарини повинні бути пружними на дотик - сухі і тверді краще відкласти в сторону;
  • шкірка свіжих фруктів відділяється легко і має пористу структуру;
  • важкий плід - свіжий плід, до того ж, однакового розміру з іншими такого ж сорту;
  • хороший стиглий фрукт рівномірно забарвлений, без різкої зміни відтінку або плям;
  • помаранчеві мандарини - кислі, червоні - солодкі.

Матова шкірка мандарина підкаже вам, що дозрівав він на прилавку або в ящику, глянцева - плід вже зірвали стиглим. Під час покупки краще понюхати фрукт - часто їх обробляють рослинним маслом для більш привабливого зовнішнього вигляду. 

Цукати з цитрусових - 2 простих рецепта

Делікатес з цитрусових / фото ua.depositphotos.com

Як зробити цукати з мандаринів швидко

  • Мандарини - 800 гр
  • Цукор - 300 г
  • Вода - 112 мл

Очистити мандарин, видалити білі прожилки. Замочити на 6 годин з дрібкою солі, двічі змінюючи воду. Потім кірки висушити і подивитися вагу. Цукру має бути стільки ж, скільки і мандаринових кірок, а кількість води розраховується за формулою: на 1 кг цукру - 375 мл води.

Після всіх вищевказаних приготувань помістити шкірки в каструлю, залити свіжою водою. Довести до кипіння і варити 5 хвилин. Після цього дістати шкірки, нарізати смужками. У каструлі з'єднати цукор і воду, довести до кипіння, опустити шкірку в киплячий сироп. Варити приблизно 1 годину, поки сироп повністю не википить. Готові мандаринові кірки розкласти на блюдо або деко і висушити до бажаного стану. 

 Цукати з апельсинових кірок

  • Апельсин - 300 гр;
  • Вода - 150 мл;
  • Цукор - 180 гр;
  • Сіль - 3 ч. л;
  • Лимонний сік - 1 ст. л.

Апельсинові шкірки вимити, нарізати смужками, скласти в каструлю, залити водою і всипати 1 ч.л солі. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння і варити 7-10 хвилин. Таку процедуру повторити ще 2 рази. Потім відкинути кірки на друшляк і залишити їх на півгодини.

Читайте такожТоп-5 страв на Новий рік у вигляді тигра: добірка тематичних закусок і десертівЗварити сироп: з'єднати в ємності цукор і воду, довести до кипіння і проварити, поки цукор не розчиниться. Опустити в сироп апельсинові кірки, варити до випаровування рідини 20-30 хвилин, не накриваючи кришкою. В кінці додати лимонний сік і перемішати. 

Деко застелити папером, викласти на неї кірки, сушити при кімнатній температурі добу або 3-4 години в духовці, розігрітій до 100°C. Готовий десерт не повинен прилипати до рук, але повинен добре згинатися. 

Вас також можуть зацікавити новини: