У вересні настає сезон аличі, з якої виходить напрочуд смачне варення. Густі кисло-солодкі ласощі стануть прекрасною начинкою для млинців і пирогів. Готують його з кісточкою або без. Перший варіант простіший, але й другий доступний навіть новачкам у кулінарії.
Якщо ви ще не готували варення з аличі - рецепт із нашої статті точно стане в пригоді, а десерт вийде з першого разу.
Варення з аличі без кісточок
Інгредієнти:
- алича - 1 кг;
- цукор - 1 кг.
Якщо алича дуже солодка, то можна зменшити кількість цукру до 700 г.
Аличу переберіть, викиньте недозрілі та підгнилі плоди. Ретельно промийте і викладіть на друшляк або паперову серветку. Кожен фрукт надріжте і дістаньте кісточку. Перекладіть аличу в емальований посуд і засипте цукром. Залиште на 5 годин, щоб фрукти пустили сік.
Ємність з аличею поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть варення 5 хвилин, постійно помішуючи і регулярно знімаючи піну. Потім приберіть заготовку з вогню і залиште повністю охолонути. Потім повторіть дії ще два рази - варіть варення 5 хвилин і залиште охолонути.
Банки для заготовки обробіть парою або поставте в мікрохвильовку. Готове варення з аличі розкладіть по стерилізованих банках. Закрутіть обробленими кришками і залиште під пледом до повного охолодження.
Варення з аличі з кісточкою "П'ятихвилинка"
Інгредієнти:
- алича - 1 кг;
- цукор - 1 кг;
- вода - 200 мл.
Фрукти ретельно помийте і викладіть на паперові серветки, щоб обсохли. Зробіть на аличі проколи зубочисткою або ножем, щоб плоди просочилися сиропом під час варіння.
У каструлю з товстим дном викладіть цукор і залийте водою. Варіть сироп приблизно 5 хвилин після закипання - цукор має повністю розчинитися. Залийте солодкою водою аличу і залиште маринуватися на 5 годин.
Потім три рази варіть варення на плиті 5 хвилин після закипання і залиште повністю охолонути. Після третього разу гаряче варення з аличі з кісточками розкладіть по сухих стерилізованих банках. Закрутіть кришками, переверніть догори дном і накрийте пледом. Залиште вистигати і переставте в темне прохолодне місце.