Рецепт Олів'є з ковбасою, куркою або рябчиками / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У 1860-х роках з'явилася мода на все французьке, тому салат отримав запаморочливий успіх. Проте після виникнення СРСР він змінився до невпізнання.

Салат Олів'є - оригінальний рецепт та історія

Згідно з однією з версій, спочатку шеф-кухар винайшов звичайну страву, яка була не салатом, а майонезом із дичини. Кулінар відварював філейну частину рябчиків, те ж саме робив із куріпками, потім нарізав шматочками і викладав на тарілку. Робив ланспик із курячого бульйону, різав його кубиками, як і варені хвости омара, і шматки телячого язика. Усе це також розміщувалося на тарілці й заправлялося прованським соусом. У центрі тарілки шеф-кухар розміщував корнішони та відварену картоплю, а прикрашав страву вареними перепелиними яйцями.

З огляду на той факт, що найперший рецепт Олів'є склав шеф-кухар одного з московських ресторанів, склад мав різні варіації. Кулінар враховував пости, сезонність продуктів і навіть платоспроможність гостей закладу. Існує версія, що в рецепт Олів'є втрутився неосвічений клієнт, перемішав усі інгредієнти і з'їв - після того випадку шеф-кухар сам почав демонстративно перемішувати продукти в салаті. Такий вчинок викликав несподівану для кулінара реакцію публіки - нова подача подобалася гостям більше за попередню, тому салат Олів'є у своєму первісному вигляді "програв" більш ситній варіації.

Відео дня

Радянський Олів'є - рецепт із куркою

Революція 1917 року призвела до змін у суспільстві, зокрема, ресторанному. Усі класичні інгредієнти для салату набули статусу "буржуазних надлишків", тож зникли з ужитку, а ресторан, у якому творив Люсьєн Олів'є, після його смерті було закрито. Лише в 1930-х роках колишній учень Олів'є, адаптував салат під радянські реалії і назвав його "Столичний".

За цим рецептом Олів'є з куркою готують уже майже 100 років:

  • 300-400 гр яловичого язика;
  • 6 картоплин;
  • 1 морква;
  • 3-4 яйця;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • яблуко;
  • 4 солоних огірки;
  • 250 гр консервованого горошку;
  • 200 гр майонезу;
  • сіль, перець.

Відварити язик, картоплю, моркву і яйця, остудити. Усі інгредієнти на Олів'є нарізати кубиком, викласти в глибоку ємність. З горошку злити рідину, додати овоч до решти продуктів. Заправити салат майонезом, посолити, поперчити, перемішати.

Радянський Олів'є - рецепт із ковбасою

Рецепт Олів'є змінився ще один раз - у 50-60-х роках XX століття ця страва стала все частіше з'являтися на столах радянських громадян. Курку замінили ковбасою, яблуко і яловичий язик прибрали. Зважаючи на дефіцитність багатьох продуктів, Олів'є з ковбасою робили тільки на великі свята - найчастіше, на Новий рік.

Саме в такому вигляді салат Олів'є "дожив" до наших днів:

  • 500 гр картоплі;
  • 500 гр моркви;
  • 6 яєць;
  • 300 гр солоних огірків;
  • 300 гр вареної ковбаси;
  • 300 гр майонезу;
  • 2 ріпчасті цибулі;
  • 1 банка консервованого горошку;
  • сіль, перець.

Картоплю, яйця і моркву відварити, нарізати кубиками. Цибулю подрібнити, огірки та варену ковбасу також нарізати кубиками. Викласти продукти в миску, додати консервований горошок. Заправити салат Олів'є майонезом, посолити, поперчити, подавати до столу.

Вас також можуть зацікавити новини: