Президент України Віктор ЮЩЕНКО вважає, що загальнонаціональний референдум щодо Конституції для відновлення балансу між гілками влади може стати компромісом, який влаштував би всі політичні сили.

Таку думку він висловив в інтерв`ю журналу «Корреспондент» від 20 лютого 2009 року.

В.ЮЩЕНКО зазначив, що конструкція, яку було додано в Конституцію, глибоко нераціональна.

Відео дня

«Люди, які стояли за конституційною реформою, мріяли про одне – коли для них перестала сяяти зірка третього терміну президентства, вони зробили все, щоб повноваження Президента перейшли прем`єр-міністрові. Повноваження, які були на Банковій, перекочували до інституції на Грушевського, яка називається урядом, а частина повноважень перейшла до парламенту», - сказав Президент України.

За словами В.ЮЩЕНКА, було допущено один серйозний негатив, оскільки було втрачено баланс влади. Він зазначив, що не може нестабільна інституція, яким є парламент України, формувати стабільну політику та формувати стабільну владу.

«Нестабільність не може породити стабільність. Але парламент отримав мандат від людей, у ньому сьогодні дві мегапартії є полярними силами, які постійно боротимуться. А інститут стабільності, яким раніше був інститут президентства, сьогодні виключено з гри», - сказав глава держави.

На його думку, потрібно серйозно реконструювати лад у країні, і в пошуках цієї відповіді потрібно спиратися на найдемократичніший метод.

«Я глибоко переконаний, що тільки загальнонаціональний референдум щодо Конституції може бути тим компромісом, який влаштував би всі політичні сили», - сказав В.ЮЩЕНКО.